Vooral PVV- en SP-stemmers geloven in complotten

Vooral mensen die op PVV en SP stemmen, geloven in complotten. Stemmers op christelijke partijen zijn het minst vatbaar voor samenzweringstheorieën. Dat ontdekten twee onderzoekers van de Amsterdamse Vrije Universiteit en Trouw schrijft er over. Neem verzwegen UFO's. Want alleen al van de mensen die op de PVV stemmen, gelooft meer dan een kwart in vliegende schotels. Zij, én bijna een kwart van de 50Plus-aanhang, meer dan vijftien procent van de GroenLinksers, en een achtste van de PvdA- en SP-stemmers. De onderzoekers vroegen een representatieve groep Nederlanders naar hun stemgedrag en hun geloof in negen verschillende samenzweringstheorieën, variërend van 'De dood van Lady Di was het werk van de Britse geheime dienst' tot 'Met enige regelmaat landen ufo's op aarde'. Wie zich politiek aan de uitersten bevindt en PVV of SP stemt, gelooft buitenproportioneel vaak dat een geheime macht dingen bepaalt. Wie zegt te stemmen op een christelijke partij gelooft minder vaak in complotten, behalve als het gaat om het klimaat.

Bron(nen):   Trouw      

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heldoppantoffels

  Klinkt logisch, de meeste gevestigde partijen zorgen natuurlijk niet voor verandering van wat wij al kennen.

  Ik stem op geen van de genoemde partijen, maar heb duidelijk 3x voorwerpen zien vliegen die volgens de officiele lezing niet zouden horen te bestaan.

  Als er inderdaad wordt gelogen, dan denk ik dat 99,99% van de politiek van niets weet. Wat wel kwalijk is, is het gebrek aan inspanning om de waarheid op tafel te krijgen.

  Overigens hebben heel veel piloten vreemde voorwerpen waargenomen!

  • Genuine_Defector

   Ja, en in alle gevallen hangt het samen met militair of ander onderzoek die de overheid niet met iedereen wil delen. Of het is een ‘normaal’ natuurfenomeen.

   Of denkt u echt dat er marsmannetjes onder ons zijn? Want dat is niet zo, hoor. Dat kan ik u verklappen.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • Heldoppantoffels

    Klopt, dat denk ik echt. Zolang er geen verklaring is voor de voorwerpen die ik zag vliegen, is het voor mij minstens een UFO en hoogstwaarschijnlijk buitenaards.
    De consequentie als de voorwerpen namelijk niet buitenaards waren, is veel te erg! Dat zou betekenen dat de mensheid al zoveel verder is qua technologie, dat de brandstofmotor allang overbodig is en dat zou een vreselijk bedrog zijn.

    (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Zonnestraaltje

    echt niet?

    (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. Diederdick

  Hee, wat leuk!
  Diederik Stapel en Roos /vonk weer een onderzoekje bij mekaar gefantaseerd?

  Daarnaast; loop die tekst eens na?
  Koppen met SP stemmers die vooral in complotten zouden geloven maar in de tekst staat dat maar 1/8 van de SP’ers gelooft in complotten.

  • AT

   Je krijgt veel bijval, maar loop de tekst zelf ook nog maar eens na. Die 1/8 slaat op het geloof in UFO’s, niet het geloof in complotten. Uit het onderzoek blijkt dat PVV en SP aanhang eerder gelooft dat geheime machten aan het werk zijn.

   (in antwoord op Diederdick)
   • Diederdick

    Klopt, maar het gaat dan ook over “verzwegen” UFO’s. Dat is dan het complot. En daarin gelooft meer dan een kwart van 50 Plus en maar 1/.8 van SP en PvdA. daarom vind ik de kop dus erg selectief.

    Overigens staat in Trouw:”Dat politici regelmatig omgekocht worden door grote bedrijven en belangengroepen, is de breedst gedragen samenzweringsgedachte.”

    En in dat licht bezien vind ik 25% nog een laag percentage, had ik een veel hoger algemeen percentage verwacht. Denk dat de meeste Nederlanders wel te maken hebben gehad of gezien hebben dat landelijke of lokale politici die zichzelf belonen (Hooymayers, van Rey) of hun electoraat rijkelij belonen voor hun stem (Karakus, Elatik) of botweg frauderen…

    Of ben ik nu zelf zo’n aluhoedje geworden?

    ;0)

    (in antwoord op AT)
    • Marcel van Houten

     Complotten zijn er altijd, bij het koffieapparaat, in achterkamertjes, in gesprekken met de buren. Maar nee vast niet in de politiek…..

     (in antwoord op Diederdick)
    • Zonnestraaltje

     dat heet lobbyen, een hoog gewaardeerde activiteit in de politiek om je doel te bereiken.

     (in antwoord op Diederdick)
 3. Pietje_Precies

  tussen twee haakjes, dat waren vroeger gewoon blije PvdA stemmers. Dus kunnen we nu concluderen dat de PvdA ook nog vol zit met latente aluhoedjes?

 4. zo maar iemand

  ‘Stemmers op christelijke partijen zijn het minst vatbaar voor samenzweringstheorieën’. En dat incident met Eva en de appel dan?

 5. algarve123

  Dat komt omdat aanhangers van christelijke partijen al in een complot ZITTEN ! Denk daar maar eens over na….

  • iembam

   misschien zitten aanhangers van christelijke partijen in een duidelijk te definiëren “complot” maar zo heeft iedereen wel zijn eigen complot waarin hij/ zij zit. Daar ontkomen jij en ik ook niet aan.
   De vraag ik in hoeverre laat je dat je leven beheersen….

   (in antwoord op algarve123)
 6. RhodBerth

  Een psycholoog vertelde me ooit dat mensen die hun leven minder onder controle hebben eerder geneigd zijn om in complotten te geloven. Als er een complot is, dan is het namelijk niet je eigen schuld dat het minder met je gaat.

  Als er geen complotten zijn dan ben je zelf verantwoordelijk voor het niet (helemaal) op orde hebben van je leven.

  • Betweter

   Dat klinkt erg plausibel. Daarnaast ben ik ook benieuwd of ook relatie met intelligentie kan worden gelegd. Jammer dat dat niet in het onderzoek is meegenomen.

   (in antwoord op RhodBerth)
  • Heldoppantoffels

   Waardoor was je on gesprek met die psycholoog?

   Voor mij is dit een lastige bewering, ik heb mijn leven prima op orde, maar toch heb ik de vliegende voorwerpen gezien.

   Zelf ken ik een aantal piloten en onder de beroepsgroep is bekend dat de piloten die al langer vliegen bijna allemaal wel iets dergelijks hebben gezien. De overheid doet er bar weinig mee.

   Lijkt mij sterk dat al deze mensen hun leven niet op orde hebben.

   Overigens is algemeen bekend dat de meeste psychologen zelf verknipt zijn.

   (in antwoord op RhodBerth)
 7. André Somers

  Dat er UFO’s vliegen (en waarschijnlijk dus ook landen) zal best. Dat dat vliegende schotels zouden zijn en dat deze een buitenaardse oorprong zouden hebben is een compleet andere kwestie. En bovendien is dat tegenstrijdig met de term UFO: als je zeker weet dat het om buitenaardse vliegende schotels gaat, dan zijn het geen *Unidentified* flying objects meer maar zijn ze kennelijk wel geidentificeerd.

  • Zonnestraaltje

   helemaal mee eens; zo betekent ‘alien’ in het engels gewoon ‘vreemd, onbekend of buitenlands’, maar door alle sensatie er omheen heeft ‘alien’ een hele andere betekenis gekregen.

   (in antwoord op André Somers)
 8. Gerardus Molema

  The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist

 9. Heldoppantoffels

  Heeft iemand wel eens gehoord van de redenen waarom Irak werd aangevallen??
  Dan kun je toch moeilijk beweren dat er geen complotten bestaan?

Reacties niet toegestaan