In Pangea lag Nederland vlak bij Groenland

Ooit, zo'n 300 miljoen jaar terug, lagen de continenten schouder aan schouder. Dit is een kaart van hoe het toen vermoedelijk ongeveer was. Met ingevuld de landen, zoals ze nu heten. Goed kijken: Nederland ligt een stukje rechts van Groenland

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Rodenburg

  Het voelt deze lente alsof we weer een heel eind richting Groenland zijn opgeschoven. Brrr.

  • JOHNN

   Het is de noordwestenwind André, die komt inderdaad helemaal vanuit de Arctische Zee aanwaaien. Zodra die stilvalt lopen we zomaar te puffen van de hitte.

   (in antwoord op André Rodenburg)
 2. JOHNN

  Ik ben toch niet kippig. Volgens mij zit het UK, Ierland en IJsland er nog tussen. Dat vind ik geen “stukje rechts van Groenland hoor”.
  Overigens… zat al het land ooit allemaal aan één kant zoals getekend? Of is het idee alleen geboren vanuit de studie op de contouren van de huidige kustlijnen? De snelheid van het uit elkaar drijven van de continenten lijken nogal te verschillen

 3. jantje

  Dit soort theorieën kloppen nooit. De landmassa’s zijn in 300 miljoen jaar niet veranderd, terwijl iedereen weet dat aardkorsten tegen elkaar botsen en onder elkaar doorschuiven. De landmassa’s zullen er toentertijd heel anders hebben uitgezien.

  • Zonnestraaltje

   Aan deze kant(de mid-Atlantische rug) drijven America en Europa steeds verder uit elkaar ipv. op elkaar te botsen.

   (in antwoord op jantje)
 4. Zonnestraaltje

  het zou mooi zijn om dit allemaal in een applet of widget te zien bv in slow-motion of versneld.
  Iemand goed in Java?

Reacties niet toegestaan