Big Farma

Farmaceut Pfizer gaat zijn financiële banden met artsen en onderzoekers op een website openbaar maken. De Amerikaanse farmagigant wil op deze manier het vertrouwen van de klant winnen, vertrouwen in het bedrijf én in de medicijnen die het maakt.
Nog dit voorjaar zullen honoraria voor advies, voor toespraken op congressen en voor gemaakte studies openbaar worden gemaakt. Pfizer heeft een jaarlijkse omzet van 48 miljard dollar en geeft zo’n acht miljard dollar uit aan onderzoek en productontwikkeling. Vorig jaar heeft het bedrijf met zo’n 8.000 medici samengewerkt aan meer dan 280 klinische onderzoeken. Op die manier vloeide veel geld van de multinational richting wetenschap en onderzoek.
De concurrentie zit inmiddels niet stil. Ook Eli Lily en Merck & Co – eveneens uit de VS – en het Engelse GlaxoSmithKline hebben aangekondigd meer openbaarheid te verschaffen inzake de innige banden die ze met de medische wereld onderhouden.
Pfizer’s nieuwe openheid geldt niet voor alle activiteiten van het bedrijf. De omstreden samenwerking met ‘ghostwriters’ blijft voorlopig in nevelen gehuld. Dit betreft het schrijven van artikelen in medische tijdschriften door ingehuurde auteurs die bepaalde medicijnen aanprijzen, maar met de ontwikkeling van de beschreven medicijnen niets te maken hebben gehad. Wat Pfizer aan deze activiteit kwijt is, blijft als vanouds onbekend.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung