Het gaat om de looks

Wetenschap
door Admin
zaterdag, 25 april 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De bijzonder onaantrekkelijke Susan Boyle is al met al maar kort in beeld geweest. Zelfs deze dikke moeke uit Schotland had snel door dat je er beter goed uit kunt zien om vooruit te komen in deze wereld. En wist niet hoe snel ze een make over moest ondergaan om de minder mooie kanten van haar voorkomen te verbloemen. "Yes, Looks Do Matter," schrijft The New York Times vandaag.
Want mensen plaatsen andere mensen razendsnel op een stereotype manier in verschillende categorieen en iemands uiterlijk is daarbij van groot belang.
Erg?
Sociale wetenschappers hebben wel een verklaring waarom we zo snel met onze mening klaar staan en mensen op hun uiterlijk beoordelen. "Werken met stereotypen is een noodzakelijk mechanisme om informatie te verwerken," zegt David Amodio, psycholoog aan de New York University. In de oertijd was dit snelle oordeel (is het een hond of een wolf?) van levensbelang.
Wie er mooi en aantrekkelijk uitziet, wordt doorgaans snel geclassificeerd als 'goed' en vindt makkelijk aansluiting bij anderen. Leeftijd speelt hierbij trouwens ook een rol: jong is aantrekkelijk, oud veel minder. Wie een onaantrekkelijk voorkomen heeft, mag het meestal alleen opknappen en zal minder snel aansluiting bij anderen krijgen.
Het werken met stereotypen lijkt onrechtvaardig en bovendien onzorgvuldig, want we oordelen op deze wijze immers razendsnel. Toch gaan onze hersenen hier stug mee door, want de aldus verkregen informatie blijkt maar al te vaak accuraat te zijn.
Allemaal redenen voor Susan Boyle om snel haar haar te verven, make up op te doen en zich beter te kleden. Ze is misschien een beetje lelijk, maar niet dom.