Waarom we falen onder druk

Een dubbele fout op matchpoint, een black-out tijdens een speech. Dat is geen angst om te falen. Nee, we denken te veel.
Te veel nadenken op een moment dat je onder hoge druk staat, kan er voor zorgen dat het misgaat. Sommige handelingen kent het lichaam zo goed, dat ze automatisch gaan. De hersenen willen de leiding overnemen juist op het moment dat het lichaam geen hulp nodig heeft. Je spieren hebben hun eigen geheugen. Je hoeft je hart niet te vertellen dat het moet kloppen.
Als je je heel hard concentreert, terwijl je onder hoge druk staat, dan schakel je van de automatische lichamelijke actie over op het stap-voor-stap plan van de hersenen. Met andere woorden: jij weet wel wat je precies wil zeggen tijdens die speech. Te veel nadenken schopt de boel juist in de war. Er treedt een soort verlamming op, omdat je te veel analyseert.
In een serie experimenten is uitgezocht hoe dat precies werkt in de hersenen. Onderzoekers stimuleerden het 'leidinggevende' deel van de prefrontale cortex. Wanneer ze dit deel meer activeerden, bleek het spiergeheugen minder actief te worden. Dit gold ook andersom: als ze dat deel van de hersenen minder actief maakten, werd het spiergeheugen juist actiever. Dit suggereert dat te veel nadenken een slechte invloed heeft op een activiteit, die je goed getraind hebt.
Wat je er aan kunt doen? Zorg voor afleiding. Neurie bijvoorbeeld een liedje, terwijl je die belangrijker service slaat.

Bron(nen):   ABC      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Je moet dus goed nadenken over wanneer je niet moet nadenken,..

Reacties niet toegestaan