Willen we het eeuwige leven?

Veroudering is niet vanzelfsprekend. Wel voor een ééndagsvlieg, maar niet voor een zeeschildpad, die 150 jaar oud kan worden, en ook niet voor de mensheid. De wetenschap maakt zoveel vorderingen in het onderzoek naar veroudering, en wat daar tegen te doen is, dat het vinden van het elixer van de eeuwige jeugd slechts een kwestie van tijd is. De vraag is volgens The Times niet of het gaat lukken, maar wanneer.  "Het optimisme dat het hier gaat om echt wetenschap en niet om science fiction neemt toe."
Het onderzoek concentreert zich op zogenoemde telomeren – een streng DNA aan het uiteinde van een chromosoom, die ervoor zorgen dat het chromosoom niet gaat ‘rafelen’ als het zich vernieuwd. Na verloop van tijd slijt het telomeer echter af, waarna vernieuwing van cellen gepaard gaat met gebreken. The Times geeft een heldere uitleg, onder meer door een telomeer te vergelijken met het plastic uiteinde van een veter, die ervoor zorgt dat de veter niet gaat rafelen.
Maar dan? Willen we wel het eeuwige leven? De schrijver van het stuk in The Times hoopt gewoon op een dag plotseling het leven te laten, maar daarin kan hij wel eens een uitzondering blijken. Botox, liposuctie en al die andere ingrepen die ons jonger moeten doen lijken, zijn nu al ongekend populair en dat is dus pas kinderspel.

Bron(nen):   The Times  Wikipedia