Vrouwen voelen zich beter als ze meer wegen

Overgewicht is slecht voor het lichaam. Maar verrassend genoeg niet voor de geest. Vooral bij vrouwen lijkt de geestelijke gezondheid te verbeteren bij een hoger gewicht. Maakt lekker eten zo blij, dat we de kilo's voor lief nemen? Zelfs bij vrouwen die al overgewicht hebben, verbetert de geestelijke gezondheid bij een verdere gewichtstoename. Dat blijkt uit Duits onderzoek van het Helmholtz Zentrum in München. Over een periode van zeven jaar zijn 3000 mensen onderzocht. Er is onder andere gekeken naar de ontwikkeling van hun gewicht, BMI en gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. De bevindingen laten zien dat de invloed van lichaamsgewicht op de gezondheid complex is. Van de ene kant worden we gelukkig van lekker eten, van de andere kant is meer wegen niet gezond. De resultaten zijn belangrijk om overgewicht en obesitas effectief te kunnen bestrijden. De uitdaging is om programma's te ontwikkelen, die ervoor zorgen dat mensen afvallen en die tegelijkertijd de afname in geestelijk welzijn tegengaan. Hierbij zou een verschillende benadering moeten worden ontwikkeld voor mannen en vrouwen. In Nederland heeft 60% van de mannen en 44% van de vrouwen last van overgewicht. Te zwaar zijn kan diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en gewrichtsklachten veroorzaken. Dat met name vrouwen zich psychisch beter voelen als ze meer wegen is een belangrijk gegeven in de strijd tegen overgewicht.

Bron(nen):   Eurekalert      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Als je al de voorstellen zou opvolgen ben je als dikkerdje, alleen maar een “kopspijker met een lange schroefdraad”. In verschillende winkels hebben ze inderdaad soms ” latten” van verkoopsters. Lijkt in tegenstelling tot de gezette vrouwen, of ze een constant uitgeperste citroen in hun mond hebben. Daar in tegen kun je vaak met de gezellige wat uitgezette dames ” vet” lachen.

 2. grasspriet

  Ik denk dat het eens tijd is dat we de obsessie met de weegschaal achter ons laten.
  Het is niet verrassend dat vrouwen zich beter voelen als ze meer wegen als je kijkt naar de natuurlijke voorbestemming tot het moeten kunnen voldragen van nageslacht. Het lichaam weet meer dan we denken.
  Daarentegen is ‘iets meer wegen’ natuurlijk geen vrijbrief om je helemaal klem te eten en nergens op te letten. Punt is, mensen gaan meer eten omdat het lichaam vraagt om voedingsstoffen. Wij vertalen dat helaas in: ‘ik heb trek in íets’ en pakken een cup-a-soup of mars om de trek te stillen.Daar zitten echter de voedingsstoffen niet in dat het lichaam wil hebben maar wel onnodige suikers e.d. waardoor je je lichaam niet helpt maar zwaarder belast.

  Punt is dus wederom dat wij niet luisteren naar ons lichaam maar naar onze smaakpapillen. Heb je je voedingsstoffennivo op orde, krijg je ook geen ‘trek in iets’ omdat je lichaam alle dingen heeft die het nodig is.
  Maar dit vraagt wel een zelfbewuste houding en verantwoordelijkheidsgevoel van mensen om na te denken en goed voor zichzelf te zorgen en dat is vaak te veel gevraagd gezien de grote aantallen mensen met veel overgewicht.

  • marianne martens

   Mijnheer Grasspriet, U heeft een evenwichtig en goed geschreven stuk geschreven. Dikke mensen of gezette mensen kunnen ook van deze omvang zijn door genetisch materiaal dik/ of gezet zijn.Ken genoeg mensen die heel verantwoordelijk zijn met hun dagelijks leefpatroon met fitness, fietsen en wandelen met hun echtgenoot of honden. Er is sprake van een obsessie en een vorm van negativiteit. Neem bv extra betalen voor 1+1=2 stoelen in het vliegtuig of trein. Alweer een groep naar de zijlijn geduwd. maar dit onderzoek stemt optimistisch omdat dikkertjes gewoon “gezellie” zijn. Trouwens laten we de voedingsindustrie niet vergeten, de supermarkten die bepaald slechte frus/frisdranken midden in hun winkel zetten. U heeft helemaal gelijk wat het betreft niet luisteren naar je lichaam maar gewoon elke dag een vast gezond, lekker voedingspatroon tot je nemen.

   (in antwoord op grasspriet)
 3. Hanne Ryckewaert

  Wanneer de voortdurende zware last verdwijnt van te bevallen ( lees: bevallig zijn), in een ongemene strijd met de seksegenoten, zal een vrouw zich inderdaad rustiger en daardoor gelukkiger voelen.
  Desalniettemin mag zelfs de mooiste vrouw niet te veel bevallen.

Reacties niet toegestaan