Antarctica smelt ook van onderaf

Niet alleen het afkalven van gletsjers, zoals afbrekende ijsschotsen, maar ook smelten van ijs onder water is een grote oorzaak van ijsverlies. Dat blijkt uit een publicatie in Nature. Niet in alle gebieden gaat dat even snel; op de ene plek gebeurde het nauwelijks, op andere plekken verdween 90% van het ijs door het smelten van onderaf. Satellieten en vliegtuigen waren ingezet om heel nauwkeurig de dikte en de verplaatsing van ijs te meten. Jaarlijks smelt 2800 kubieke kilometer. Door sneeuwval groeit de hoeveelheid ijs ook weer. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap is ongeveer 2200 meter. Op het dikste punt is het ijs zelfs 4776 meter dik. Door het smelten van de ijskap kan de zeespiegel stijgen, wat vooral voor landen als Nederland ongunstig kan zijn.  

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tom

  Aan de noordpool groeit het ijs weer prima aan; http://www.ecnmag.com/blogs/2013/09/has-global-cooling-begun-arctic-ice-caps-grow-60-year

  • Anton van Haasteren

   Dat ijs ligt in het water en als het smelt of bevriest heeft dat vrijwel geen invloed op het zee niveau. How ever, ijs dat op land ligt zoals Groenland en Antarctica, dat ligt wel anders als dat smelt.
   Jaarlijks smelt er 2800 kubieke kilometer. Zou toch een puntje van aandacht moeten zijn. http://www.tudelft.nl/actueel/dossiers/archief/drijvende-stad/

   (in antwoord op Tom)
   • FritsB

    Puntje van aandacht? En dan? We kunnen er weinig aan doen. Het klimaat is al aan het jojo’en sinds de aarde bestaat en we zitten kennelijk weer in een periode waarin het iets warmer wordt – ongeveer zoals de Middeleeuwen. De menselijke invloed daarop is miniem. Vergelijk het met een omgevallen boom die een beetje wiebelt naarmate de takken wegrotten. Het helpt niets als de mieren op die boom dan eensgezind aan één kant gaan zitten; de boom wiebelt rustig door.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
  • M. Wolff

   @Tom, dan moet je dit artikel van The Guardian nog even lezen.

   http://gu.com/p/3ttjk/tw

   (in antwoord op Tom)
   • Pietje_Precies

    nou, dan heb je een objectief medium te pakken hoor…..

    (in antwoord op M. Wolff)
    • M. Wolff

     Dat is grappig dat je daar over begint. Dit artikel gaat nl over jou en jouw gekleurde kijk naar de zaak. En nu echt goed lezen hoor.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
     • Tom

      Dus van een oplopende trend (of neergaande, het is maar hoe je het wil zien) over een preiode van 30-40 jaar worden voorspelling voor de toekomst gedaan, die blijkbaar on omkeerbaar zijn. Wie zegt niet dat er een trendlijn is over een tijd span van 200 jaar die ook weer de andere kant op (kan) gaan. Oooh, die vervloekte statistieken ook! Het argument dat berichten over nieuwe ijs aangroei korte termijn denken is (en daarom niet valide), werkt net zo goed de andere kant op. Om nog maar te zwijgen over de menselijke invloed (CO2 verhaal). In hele complexe systemen is het gewoon heel moeilijk om (zeer) lange termijn voorspellingen te doe, zelfs al zouden we alle factoren kennen. Al die fantastische modellen van de ‘al wetende’ wetenschappers, zijn gewoon hoogmoed en tunnel visie.

      (in antwoord op M. Wolff)
 2. Bart_van_Oerle

  Achja..

  Ik ben vooral benieuwd naar het nieuwe rapport van het IPCC dat eraan zit te komen. Als ik de laatste berichten lees (bijv. http://www.staatvanhetklimaat.nl/2013/09/14/nic-lewis-response-will-hit-met-office-like-a-boomerang/) dan is er goede reden om de klimaatgevoeligheid voor ons extra CO2 naar beneden bij te stellen.

  Dan zijn we dus binnenkort af van alle onheilsvoorspellingen en dan kunnen we het gaan hebben over de voordelen van extra CO2 en een iets warmer klimaat; snellere groei van gewassen, uitbreiding landbouwgebied naar ‘t noorden, minder doden door kou in de winter en versnelde bosaangroei.

 3. Grietver

  Wat een onzinnige bangmakerij.

  De ijskap op de zuidpool groeit al 30 jaar gestaag: http://www.climate4you.com/images/NSIDC%20GlobalArcticAntarctic%20SeaIceArea.gif (onderste grafiek)

  En is dit jaar ruim bovengemiddeld: http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_stddev_timeseries.png

Reacties niet toegestaan