Schedels veranderen kijk op oorsprong mensheid

Algemeen wordt verondersteld dat de mensheid is ontstaan in Afrika en in Afrika alleen. Maar dat inzicht is aan het wankelen gebracht door de vondst van een aantal schedels en botten in Georgië. De schedels zijn circa 1,8 miljoen jaar oud en vormen de oudste menselijke overblijfselen die buiten Afrika zijn gevonden.
Uit de vondsten valt op te maken dat de eerste mensen veel eerder uit Afrika zijn weggetrokken dan gedacht. Mogelijk hebben deze voorouders lange tijd doorgebracht in Eurazië voordat ze weer terugkeerden naar Afrika, waar de evolutie vervolgens doorzette.
De schedels en botten zijn gevonden bij het dorpje Dmanisi, op twee uur rijden van de Georgische hoofdstad Tblisi. Dit Dmanisi-volk was duidelijk veel primietever dan de latere homo erectus die volgens deskundigen zo'n miljoen jaar geleden uit Afrika wergtrok. De herseninhoud van de Dmanisi-mensen is zo'n veertig procent kleiner dan van de latere homo erectus, zo vertelt professor David Lordkipanidze in de Britse krant The  Independent. "De Dmanisi-mensen zijn de meest primitieve gemeenschap van de homo erectus die we kennen. Het zou kunnen dat ze de voorouders zijn van latere gemeenschappen van de homo erectus, wat zou betekenen dat de mensheid zijn oorsprong heeft in Eurazië ."

Bron(nen):   The Independent