Zeven ongezonde zaken om af te leren

Livescience signaleert zeven slechte bezigheden, die het leven wetenschappelijk aantoonbaar verkorten en tijdens het leven al vervelend zijn.
7. Cynisme
Als je cynisch bent en wantrouwig jegens anderen, zul je eerder hartziekten krijgen. Een van de studies die dat aantoonde werd gehouden onder 300 Vietnamveteranen, die tientallen jaren werden gevolgd. De cynici waren het eerste dood.
6. Gebrek aan zingeving
Als je geen zin weet te geven aan wat je doet, zal je leven korter duren (en gelukkig maar, het lijkt dan al lang genoeg). Tijdens een 5-jarige studie onder 1.200 deelnemers ontwikkelden degenen die geen doel zagen in het leven aanzienlijk vaker dementie en andere ziekten, zoals depressies.
5. Teveel piekeren.
Piekeraars krijgen eerder depressies, sterven eerder en roken ook vaker, wat op zich alweer dodelijk is.
4. Te weinig zelfcontrole.
Mensen die hun leven in de hand hebben, leven twee tot vier jaar langer dan degenen die impulsief zijn, altijd te laat komen, wanordelijk zijn. Dat kan samenhangen met het feit dat de ordelijke typen ook gezonder leven, minder roken, minder drinken.
3. Angst
Angst is slecht voor van alles in het lichaam.
2. Zwartkijken
Zwartkijkers krijgen vaker last van hun bloedvaten en gaan daaraan vaker dood. Ook het risico op dementie is groter.
1. Stress 
Dat burn out-verschijnselen niet gezond zijn is evident. Dat gestresste mensen vaker diabetis krijgen ligt misschien niet voor de hand, maar het is wel zo. Mensen die promotie maken op hun werk, krijgen vaak meer last van stress en gaan minder naar de dokter, omdat ze daarvoor minder tijd hebben of denken te hebben.

Bron(nen):   Livescience