Verslaafden kunnen wél kiezen

Verslaafden worden vaak afgeschilderd als slachtoffers van een ernstige, chronische ziekte. Door die ziekte kunnen zij geen nee meer zeggen tegen drank en/of drugs. Het beloningscentrum in de hersenen reageert nergens meer op, alleen nog op drank en/of drugs. Daar kunnen ze nu eenmaal niets aan doen. Een wetenschapper van de Universiteit van Colombia, dr. Carl Hart, heeft aangetoond dat crack- en crystal meth-verslaafden wel degelijk nee kunnen zeggen als je ze daar een goede reden voor geeft, namelijk geld. Het experiment gaat als volgt: Hart werft verslaafden die niet speciaal willen afkicken, maar zich voor researchdoeleinden wel 2 weken willen laten opnemen in een ziekenhuis. Elke dag krijgen ze een dosis crack of crystal meth al naargelang het middel waar ze aan verslaafd zijn. Later op de dag mogen ze kiezen tussen nog een zelfde dosis, een voucher van $5 van een winkelketen of $5 aan contanten. De beloning krijgen ze uitbetaald aan het eind van het experiment, na 2 weken dus. De meerderheid van de verslaafden koos voor de $5 voucher of de $5 cash, behalve wanneer ze een hogere dosis van de drugs konden krijgen. Maar als ze eenmaal voor $20 gespaard hadden, bleven ze steevast voor het geld kiezen. Hart beschrijft zijn bevindingen in zijn boek 'High Price - A Neuroscientist’s Journey of Self-Discovery That Challenges Everything You Know About Drugs and Society'. Uit een literatuuroverzicht dat teruggaat tot de jaren '60 blijkt dat veel verslaafden aan allerlei middelen (nicotine, alcohol, cocaïne, heroïne en methamfetamine) wel degelijk kunnen stoppen of minderen als daar een beloning of sanctie aan verbonden is. Dat betekent dat het beloningscentrum in de hersenen niet uitgeschakeld is. Hart's proefpersonen hielden van drugs, maar - als ze de keuze hadden - nog meer van geld.    

Bron(nen):   The Atlantic  boek (amazon)    

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Iedere gestopte nicotineverslaafde zal beamen dat slechte gewoontes keuzes zijn die je zelf maakt en waar je zelf bij bent.
  Als je écht wilt stoppen kun je dat.

  • nadine_v

   En iedere nicotineverslaafde die weer begonnen is, zal het omgekeerde beamen … Succes aan jezelf toeschrijven en falen aan een externe oorzaak/ziekte/overmacht behoedt een mens voor depressies.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • knier

    Nee hoor, ben al een paar keer gestopt met roken en toch weer begonnen.Helemaal m’n eigen schuld,gewoon een kwestie van slappe zakken mentaliteit 😉

    (in antwoord op nadine_v)
 2. Michiel Thalen

  Tja ligt er maar net aan hoe ze die 5$ zien. Misschien is dat over 2 weken wel een drie dubbele dosis.
  Dan wordt het zo’n onderzoek of mensen voor de korte of lange termijn beloning gaan. Als die lange termijn beloning maar groot genoeg is gaat men daar vaak wel voor.

  • nadine_v

   2 weken is heel erg lang als je verslaafd bent en je normaal gesproken voor de instant satisfaction gaat. 5 dollar per dag is ook niet echt big money, maar waarschijnlijk hadden ze zich er wel op voorbereid: ze gaven zich vrijwillig op voor een opname van 2 weken en konden ervan uitgaan dat ze dan niet alles zouden kunnen gebruiken wat ze wilden. Als je helemaal hooked bent, teken je hier niet voor.

   (in antwoord op Michiel Thalen)
   • Michiel Thalen

    Ja maar ze kregen wel gewoon de eerste shot…

    (in antwoord op nadine_v)
    • nadine_v

     Of ze ook helemaal kunnen stoppen, weten we dus niet.

     Het lijkt me ook makkelijker om in een ziekenhuis minder te gebruiken dan in een junkiescene. Ik heb nooit 2 pakjes per dag gerookt in een ziekenhuis en daar betaalden ze me niet eens voor.

     (in antwoord op Michiel Thalen)
 3. Jan koolraap

  Nu doen we net alsof verslaafde mensen gezonde mensen zijn.

Reacties niet toegestaan