Business schools moeten beter

Als zo'n beetje het hele economische stelsel in elkaar dondert, is het niet gek dat ook eens naar de economische opleidingen wordt gekeken. Dus dat is The Economist maar eens gaan doen. Hoe staan de business schools ervoor?
Sinds de crisis zijn her en der nieuwe vakken ingevoerd, maar er moet veel meer gebeuren. Mensen als Dick Fuld van Lehman Brothers en John Thain van Merrill Lynch hebben MBA achter hun naam staan. De laatste jaren kwam 40 procent van de beste studenten van dit soort opleidingen op Wall Street terecht, dus is er geen verband tussen de crisis en de kwaliteit van deze hogescholen?
Eigenlijk moet alles anders, meent The Economist. De illusie die er verkocht wordt, is dat management een wetenschap is. En dat klopt niet.
In ieder geval is het van belang dat zaken als bedrijfsethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen op het rooster terecht komen. In een onderzoek onder studenten die derden bedriegen, scoorden de business-studenten aanmerkelijk hoger dan de rest, dus qua ethiek kunnen er wel wat extra lesjes worden gegeven.
Verder moet het vak geschiedenis in zijn volle glorie terugkeren. De historie van de economie staat stijf van de rampen en crises, en het is goed als iemand leert dat dit terugkerende zaken zijn. Ook dienen de 2 deugden scepsis en cynisme te worden aangeprezen. Scepsis moet de tweede natuur zijn van een aankomend ondernemer.
Tenslotte: hou de docent op afstand die behalve met college geven her en der zijn zakken vult bij grote ondernemingen; hij komt op de opleiding om propaganda te bedrijven voor zijn broodheer. En dat is heel iets anders dan het bedrijven van wetenschap.

Bron(nen):   The Economist