Was George W. Bush dom?

Is George W. Bush dom? Die vraag heeft de wereld acht jaar lang bezig gehouden. Het formele antwoord is: nee. Het IQ van de ex-president ligt op 120 en daarmee hoort hij bij de 10 procent slimste mensen. En toch 
Zelfs de aanhangers van hem zullen toegegeven dat de ex-president geen denker is. Maar dat is geen wonder, zegt Keith Stanovich, die zich beroepshalve al heel lang bezig houdt met IQ onderzoek. Het IQ meet de capaciteit van iemands hersenen, maar je kunt er niet mee voorspellen of iemand goede beslissingen neemt in het volle leven. Omdat het IQ bijvoorbeeld niets zegt over de vraag of iemand goede afwegingen maakt tussen voor- en nadelen, de sociale context weet in te schatten. 
Stanovich, die zoveel weet van IQ-test dat hij sceptisch is: "Een hoog IQ is geen erg goede voorspeller voor succes in je werk. Het zegt wel iets, maar zeker niet alles. Het is zoiets als lengte bij een basketballspeler. Ook iemand die lang is kan een beroerde speler zijn."
Er gaan in de academische  wereld dan ook steeds meer stemmen op om het belang van  IQ-test bij werving en selectie sterk te relativeren.

 

Bron(nen):   New Scientist