Wetenschappers over Climategate

‘Vergeet al die betwiste klimaatgrafieken maar. Ga komende lente eens je tuin in en noteer de dag dat de eerste bloemen en plantjes ontkiemen. Vergelijk dit met gegevens over de laatste decennia en je zult merken dat de lente dagen, misschien wel weken eerder begint.’ 
Inderdaad, grafieken kun je vervalsen, schrijft NewScientist vandaag, maar hoe zit dat met een vroege lente, de hogere boomgrens, terugtrekkende gletsjers en smeltend poolijs? 
Dit alles wijst er wel degelijk op dat er iets aan de hand is. Volgens de wetenschappers is er geen sprake van een complot om cijfers te manipuleren. Waarom is er dan ‘gerotzooid’ met de data? 
‘Als jij en je buurman over een lange periode allebei de temperatuur meten in je woonplaats en die willen combineren tot ‘officiële’ meetgegevens moeten er altijd meetfoutjes gecorrigeerd worden. Dat niet doen zou wel heel dom zijn. 
Helemaal niets in de gestolen emails ondermijnt het idee dat de aarde opwarmt en dat CO2-uitstoot de oorzaak is, schrijft ook Scientific American. Veel emails zijn met vooringenomenheid gelezen omdat mensen nou eenmaal graag overal een complot in zien. 
‘Het woordje ‘truc’ in een van de emails heeft niets met manipulatie te maken,’ zeggen de wetenschappers. ‘Het wordt gebruikt om een bepaalde wiskundige aanpak aan te geven.

Bron(nen):   New Scientist  Scientific American