Je bent geen man of vrouw; je bent allebei

In ieder mensenlichaam woedt een voortdurende strijd tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Mannelijke lichamen doen moeite het vrouwelijke de baas te blijven en het lichaam van vrouwen onderdrukt het mannelijke. Dat zeggen althans wetenschappers. Die hebben ontdekt dat verandering van één enkele gen veroorzaakt dat een lichaam van geslacht verandert.
De gangbare gedachte was altijd  dat het geslacht bij de geboorte vastligt en dan onveranderlijk is. Dat blijkt niet te kloppen. Als het gen wordt vervangen, dan veranderen eierstokken in testikels en andersom. Het is mede de verklaring waarom vrouwen soms mannelijke trekken  vertonen na de menopauze, zoals baardgroei.
Het is een spectaculaire ontdekking, die het denken over geslachten verandert en ook nieuwe inzichten kan verschaffen inzake transseksualiteit.
Maar bovendien lijkt het de weg te wijzen naar een aan en uit knop voor de eierstokken. Dat kan er toe leiden dat de vruchtbaarheid van vrouwen kan worden verlengd.
Voor wie er meer van wil weten kan link drie gebruiken. Die leidt naar het wetenschappelijke artikel waarin de bevindingen zijn vastgelegd. Lezing kost $31,50.

 

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Daily Mail  Cell- biochemisch tijdschrift