Verliefdheid is niet goed voor je concentratie

Verliefde mensen kunnen zich minder goed concentreren en presteren minder goed op taken waarvoor aandacht vereist is. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Maryland. De proefpersonen hadden een relatie sinds minder dan een half jaar en voerden een aantal opdrachten uit waarbij ze zo snel mogelijk relevante van irrelevante informatie moesten onderscheiden. Hoe verliefder zij waren, hoe minder goed ze zich konden afsluiten voor afleidende informatie tijdens de taak. De mate van verliefdheid blijkt dus samen te hangen met hoe goed iemand zich kan concentreren. Om de verliefdheid van de proefpersonen extra aan te wakkeren, luisterden ze naar muziek die romantische gevoelens opriep en fantaseerden ze over een romantische gebeurtenis. Er was geen verschil in prestaties tussen mannen en vrouwen. Het onderzoek naar verliefdheid en afleiding staat nog maar in de kinderschoenen. De aard en de richting van het verband is nog onduidelijk. Het is mogelijk dat verliefden al hun cognitieve energie gebruiken om aan hun geliefde te denken, waardoor ze geen energie meer over hebben om een saaie taak goed te doen. Het kan echter ook zo zijn dat mensen die zich minder goed kunnen concentreren, sterkere gevoelens van verliefdheid ervaren dan mensen die zich wel heel goed kunnen concentreren. Vervolgonderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Bron(nen):   Universiteit Leiden      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    ach, het is heel erg goed dat er onderzoek wordt gedaan. Verliefd en verantwoordelijk werk in sectoren waar mensenlevens van afhangen, in die uren ben je niet verliefd maar zeer geconcentreerd op je taken in je werk omdat je wilt dat mensen beter worden of meer gezond. Ja, verliefd is een heerlijke staat van leven, maar werk moet
    zonder verliefdheid worden gedaan. Gewoon werken waarvoor je word betaald en je vak met plezier uitoefenen. Kan echt wel, wetenschappers en ook nog verliefd zijn in je vrije tijd.

Reacties niet toegestaan