Datering Dode Zeerollen: geeft Israel groen licht?

Een Deense professor heeft een methode gevonden om de Dode Zeerollen te dateren. De rollen werden tussen 1947 en 1956 gevonden in grotten rond de Dode Zee in Israel, bij de nederzetting Qumran.
De rollen bevatten alternatieve vertellingen van de Joodse Bijbel en zijn een belangrijke historische en religieuze bron van informatie. Ze vormen een van de weinige geschreven bronnen die iets vertellen over het Joodse leven in de tijd rond de geboorte van Jezus Christus. Bovendien zijn ze in verschillende talen geschreven, Aramees, Hebreeuws en Grieks. Ze worden toegeschreven aan de Essenen, een oude Joodse gemeenschap.
De rollen zijn sinds de ontdekking altijd controversieel geweest. Het was nooit goed mogelijk de rollen te dateren, omdat er kort na de ontdekking een olie op aangebracht was om het materiaal steviger te maken en de tekst leesbaar te krijgen. De leeftijd wordt nu geschat tussen de 200 v. Chr en 70 n. Chr. Nu heeft professor Kaare Lund Rasmussen een methode gevonden om de olie te verwijderen en de leeftijd van de rollen heel precies vast te stellen. Of hij dit ook daadwerkelijk mag gaan doen is een beslissing van de Israelische regering. De rollen hebben een belangrijke betekenis voor het Joodse religieuze leven en de geschiedenis van het Joodse volk. Als de rollen nu veel jonger blijken te zijn dan aangenomen, zal de kijk op de geschiedenis van het Joodse volk mogelijk aangepast moeten worden. Het is maar de vraag of Israel de wetenschap belangrijk genoeg vind om dit te riskeren. 

Bron(nen):   Politiken