‘Hulporganisaties overdrijven aantal oorlogsdoden’

Het aantal doden dat in een conflictsituatie te betreuren valt, wordt vaak schromelijk overdreven door politici en goede-doelenorganisaties. Een studie van de Universiteit van Vancouver dat deze week verschenen is onder de naam Human Security Rapport stelt dit aan de kaak. Een voorbeeldje: het gruwelijke aantal van 5,4 miljoen doden door het geweld in Congo dat ons vaak voorgehouden wordt, is misschien wel twee keer zoveel als het werkelijke aantal slachtoffers. Het rapport is ook goed kritisch over het aantal doden in bijvoorbeeld Irak of Darfur.
Het rapport gaat niet alleen over de cijfertjes, het stelt ons begrip van conflicten op de proef. Hoe dodelijk zijn oorlogen, en is het aantal slachtoffers in verre conflicten überhaubt wel te tellen? Wat kunnen hulporganisaties daar werkelijk over zeggen? Bijna filosofische vragen dus. Maar deze vragen hebben wel degelijk effect op de manier waarop politici en organisaties onze aandacht vragen voor conflicten.
'Het aantal doden is beter te begrijpen als een argument om zoveel mogelijk geld op te halen, dan als wetenschappelijk onderbouwde schattingen naar de kosten van een oorlog in termen van mensenlevens,' zeggen de onderzoekers. Is er wel een hoop kritiek op het rapport, niet alleen door hulporganisaties maar ook door wetenschappers die soortgelijke studies hebben uitgevoerd. 'We willen vooral aantonen dat een kleine verandering in de vooronderstellingen over een conflict, een enorm verschil in schattingen naar het aantal doden kan opleveren,' volgens de onderzoekers.

Bron(nen):   Christian Science Monitor