‘2014 wordt het warmste jaar ooit’

De kans is aanzienlijk dat 2014 het warmste jaar wordt sinds we temperaturen zijn gaan meten. Eén oorzaak is uiteraard de opwarming, maar de andere is dat  2014 vermoedelijk een El Niño jaar wordt. Langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan komt in de loop van sommige jaren een sterke opwarming van het normaal koele zeewater voor die van invloed is op het weer in grote delen van de wereld, waaronder soms ook Europa. Dit verschijnsel wordt El Niño genoemd. Omdat de Grote Oceaan zo groot is kunnen kleine schommelingen in de temperatuur van het water al grot gevolgen hebben.  El Niño is dan ook een belangrijke oorzaak van schommelingen van de temperatuur van jaar op jaar.  Het tropische deel van de Grote Oceaan zal volgens NOAA’s Climate Prediction Center hel 2014 opwarmen en daarmee wereldwijd voor warmte zorgen. Het zou de eerste El Niño worden sinds 2010. Dat jaar is nu het warmste jaar ooit. Overigens zegt het feit dat 2014 vermoedelijk zeer warm wordt niet veel over de temperaturen bij ons. Ook in een warm jaar kunnen we een slechte zomer hebben

Bron(nen):   Quartz      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ik ben benieuwd. Op 31 december 2014 maakt wel.nl de balans op? Dan graag een uitsptitsing van welk deel van de opwarming/afkoeling door El Ninõ kwam, welk deel door overige natuurlijke variabiliteit en welk deel door uitstoot van CO2 door mensen. Maar dan wel graag met de onzekerheidsmarges voor elke factor erbij.

 2. Cornelis Berend

  Zou het door de CO2 komen dan vinden we er vast wel een oplossing voor. De aarde is in slechts 7 dagen geschapen nietwaar?

  • De Staatsburger

   Niet volgens de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen. U bent zeker nog protestant?

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • Cornelis Berend

    Uhm nee, ik geloof dat het leven na de dood er net zo uit ziet als voor de geboorte.

    (in antwoord op De Staatsburger)
    • De Staatsburger

     Embryo en uiteindelijk weer eicel en zaadcel?

     (in antwoord op Cornelis Berend)
     • Cornelis Berend

      OK, net zo als vóór de conceptie. Dat je na de dood hetzelfde ervaart: helemaal nks, dat er niks is wat ervaart, weet of voelt. Licht uit, afgelopen. Zoiets.

      (in antwoord op De Staatsburger)
     • Theodoor

      Tja, maar wie of wat ervaart dat allemaal? Je BENT niet wat je waarneemt. Je bent datgene waarin alles plaatsvindt. Probeer het maar uit.

      (in antwoord op Cornelis Berend)
    • Anwar

     Dan wacht u maar tot jij naar de graf gaat.en engel der dood naar u komt.vergeet niet dat u ondervraagt wordt in de graf.wil u niet bang maken maar je weet knowledge is power

     (in antwoord op Cornelis Berend)
 3. Dead Silence

  De wegenbelasting zal wel weer omhoog gaan en mevrouw Thieme zal wel weer moord en brand schreeuwen. Zo hard zelfs dat Den Haag naar adem snakt vanwege te hoge CO2-(subscript)-uitstoot door deze mevrouw, of was het CO²?

 4. arman

  Heerlijk!

 5. jur

  als Rijkswaterstaat nu ook dit leest en meteen extra water gaat opslaan anders krijgen we wéér zo’n melding van ‘pas op met water, want er is tekort’, kortom het is nu al bekend en regeren (zegt men) is vooruitzien….Dus Rijkswaterstaat ….nu dus al extra water opslaan en oh ja, vergeet ook niet te baggeren in de Maas, Rijn en Waal want dat vergeten jullie de hele tijd, toch?

 6. Guest

  Dat zou fantastisch zijn, Onze Lieve Heer is veel te goed voor ons.

Reacties niet toegestaan