Advies: praat over de zin van het leven

U bent waarschijnlijk een serieus mens, want anders was u niet op deze site. Wees daar maar blij over. Je wordt van een serieuze instelling namelijk gelukkiger. We praten veel over het weer, de staat van het veld van Feyenoord, de vraag Wie de Mol is, en het huwelijk van Wouter. Maar zouden we, het vraagt The New York Times zich af,  niet beter kunnen hebben over de vraag hoe de wereld er voor staat? En over de zin van het leven?
Je zou het misschien niet verwachten, maar mensen die meer tijd besteden aan diepe gesprekken en minder aan dagelijks gebabbel worden gelukkiger, zegt Matthias Mehl, psycholoog aan de Universteit van Arizona en expert in het onderwerp.
"Het spreekwoord luidt ‘Don’t worry, be happy’ , maar dat klopt niet."
"Door betekenisvolle gesprekken te voeren die ergens over gaan, slagen we er in zin te geven aan het leven in een nogal chaotische wereld," zegt Mehl. "En je verbindt je met andere mensen door meningen uit te wisselen, Verbinding is een sleutelvoorwaarde voor geluk. Geluk kan niet in je eentje."
Voor zijn onderzoek liepen een aantal proefpersonen een aantal dagen rond met een piepklein opnameapparaatje, dat iedere 12,5 minuut een korte opname maakte. Zo ontstonden 'akoestische dagboeken'. Analyse van die dagboeken, gekoppeld aan de staat van welbevinden van de proefpersonen leverde Mehl zijn resultaten.
De gelukkigste proefpersoon had twee keer zoveel betekenisvolle gesprekken dan de ongelukkigste.  Van de gelukkig persoon ging de helft van de gesprekken over een onderwerp dat er toe deed. Van de ongelukkigste ruim 20 procent.

Bron(nen):   New York Times