Wat motiveert de pyschopaat?

We weten dankzij de wetenschap al heel lang wat psychopaten niet hebben: een geweten. Het vermogen tot empathie, tot angst en berouw. Maar wat motiveert ze wel? Waarom sleuren ze, weloverwogen en na zorgvuldige voorbereiding, vrouwen in de bosjes, om ze zo wreed mogelijk te offeren aan hun idee van genot? Of waarom lokken ze meisjes met poesjes naar hun huis?
Ieder mens heeft in de hersenen een gebied waar tevredenheid wordt gegenereerd. Als je iets goed doet, iets dat het lichaam prettig vindt, dan zorgt dat hersengebied voor een signaal. Bij verslaafden is dat gebied zeer actief: ze moeten  voortdurend zorgen dat er nieuwe reden voor bevrediging komt, want anders blijft de kick uit.
Dat blijkt bij psychopaten net zo te zijn. Een hersenen-afwijking dwingt hen tot iedere prijs bevrediging te zoeken, of die nou bestaat uit geld roem of seks.
Het is niet onmiddellijk duidelijk wat de conclusie is die kan worden getrokken uit deze vaststelling. Maar wel dat als je niet iets kan doen aan die behoefte aan bevrediging, een psychopaat maar beter niet weer op de samenleving kan worden losgelaten.

Bron(nen):   NPR