De ideale man herken je aan zijn stem

Jane had het onmiddellijk in de gaten: toen ze de kreet van Tarzan hoorde, wist ze dat dit een man was waarop ze kon bouwen.

Vrouwen beoordelen mannen op basis van hun stem. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië, waarbij vrouwen luisterden naar verschillende mannen die steeds dezelfde zin herhaalden. De vrouwen hadden aan twee woorden genoeg om hun intuïtie te laten spreken. Toch is een krachtige, diepe stem niet voldoende om sterk over te komen. Intonatie en resonantie zijn minstens even belangrijk.

Het experiment begon met het opnemen van de stemmen van mannen met een verschillende culturele achtergrond, die allen dezelfde zin op een normale toonhoogte herhaalden. Fysieke kracht werd o.a. gemeten door de handdruk, de omtrek van de borstkas en biceps. Op grond van de stem konden vrouwen niet alleen fysieke kenmerken (zoals lengte, gewicht en spiermassa) afleiden, maar ook zijn gezondheidstoestand, de mate van agressie en seksuele potentie. Ook als de mannen vreemde talen spraken, bleken de dames feilloos de meest viriele mannen te selecteren.

Ook mannen konden de kracht van andere mannen inschatten op grond van hun stem, maar noch mannen noch vrouwen waren in staat om vrouwen te beoordelen op hun stem. Dit zou een evolutionair voordeel hebben volgens de onderzoekers: vrouwen worden erdoor in staat gesteld om een partner met sterke genen uit te zoeken, die haar en haar kroost kan beschermen. Mannen kunnen er ook hun voordeel mee doen, omdat ze dan hun eigen kansen in een gevecht beter kunnen voorspellen.

Bron(nen):   La Repubblica