Romantische liefde is….een verslaving

Mensen, meestal mannen, kunnen heel raar doen als hun geliefde er mee ophoudt. Dat kan gaan tot eindeloos mailtjes turen, stalken en doodschieten. Het blijkt niet makkelijk te accepteren dat je liefde niet meer wordt beantwoord.
Dankzij fMRI kunnen we onze eigen hersenen kijken. Time bericht over een studie waarbij in de hersenen werd gekeken van mensen die rouwden om een verloren liefde. En wat bleek: het hersenendeel dat ook uit balans raakt bij verslaafden die geen shot meer  krijgen is ook betrokken bij liefdesverdriet. Bij de ene treurende erger dan bij de andere, maar telkens in dat gebied. Zoals ook de een beter kan stoppen met roken kunnen sommigen wel hun leven vervolgen, terwijl anderen blijven hangen in wroeging, verdriet en razernij. Soms tot de dood er op volgt.
"Liefde is een verslaving", zegt Helen Fisher, een van de onderzoekers. Een krachtige, aangename verslavnig als het goed gaat. Maar afschwelijk als het misloopt. De evolutionaire verklaring is mogelijk dat we zuinig doen met onze partner, vanwege het nageslacht en proberen haar/hem terug te winnen als het misging. Het hielp de proefpersonen te weten dat ze niet rouwden om hun geliefde, maar dat hun hersenen op hol ware geslagen, bericht Time.
Alsof daartussen enig verschil zit.

Bron(nen):   Time  Livescience