Google weet wat je wil voor je dat zelf weet

Google is een handige zoekmachine. Voordat je een zoekterm volledig hebt ingevoerd, geeft het al een lijstje met termen waar je waarschijnlijk naar op zoek bent, bijvoorbeeld. Maar in de toekomst kan dit nog veel verder gaan. Dan zou Google wel eens kunnen weten wat je wilt zoeken nog voor je dat zelf weet. Iets dergelijks zei Amit Singhai, een van de meest vooraanstaande zoek-algoritme ontwikkelaars binnen het internetbedrijf.
'Ik noem het zoeken-zonder-zoeken, zei hij op een persconferentie op het hoofdkantoor van Google in Londen. In de toekomst kan je Google-account, onder nog niet nader gedefinieerde privacy instellingen, vanalles over je leven - en dat van je naasten - weten en die informatie ook toepassen. Google kan verjaardagen weten, lievelingseten, kledingstijl.
'Dit kan het leven veel makkelijker maken,' zei Singhai. Als bijvoorbeeld je vrouw binnenkort jarig is, ziet Google dit op de kalender. Maar vervolgens weet het ook haar interesses en scant het real time op Twitter en Facebook naar de nieuwste ontwikkelingen. Google zou dan een suggestie kunnen doen om bijvoorbeeld een iPad te geven en kan je op relevante reviews wijzen. Door te scannen door social media weet je account vervolgens ook dat de lokale winkel een levertijd van drie weken heeft, zodat het je op tijd kan waarschuwen het ding te bestellen. Het is ook denkbaar dat je account precies weet watvoor nieuws relevant voor je is, of dat er een file staat op weg naar die afspraak die het al in je agenda heeft zien staan. Een alternatieve route is dan zo gemaakt, zonder dat je erom hoeft te vragen. Nadenken hoeft niet meer, lijkt het.

Bron(nen):   NewScientist