Waarom de ene wind geuriger is dan de andere

Mensfitness bespreekt een belangrijk taboe. Winden. En waarom de ene zo anders - erger - ruikt, dan de andere.
Gas in de darmen (en dus uit de darmen) is hoofdzakelijk ingeslikte lucht, verijkt met de bijproducten van gistingsprocessen die worden veroorzaakt door bacteriën in ons lichaam. Als suikers  en koolhydraten in de darmen belanden, dan zijn er beestjes nodig om die af te breken, want het menselijk lichaam kan dat niet zelf. Omdat bacteriën (we hebben er 1 a 2 kilo van) nogal primitieve levensvormen zijn, kunnen ze koolhydraten slechts  inefficiënt benutten. Ze kunnen er minder dan 10% van de energie uit halen (vergeleken met de mens). Tijdens de inefficiënte verbranding, blijven er dus veel restproducten over. Deze restproducten zijn gas en zuur. Het gas is voornamelijk waterstof-, waterstofsulfide- en methaangas.
De rotten eieren lucht komt met name van waterstofsulfide. We hebben niet allemaal precies dezelfde kolonie beestjes. De een heeft relatief meer beestjes die waterstofsulfide produceren dan de ander.
En dan is er nog de samenstelling van het voedsel. Veel suiker (drop), maar ook melk en groente leidt tot veel gas en veel stank.

Het goede nieuws: er is een onderbroek te koop(ook online), waar een zakje is ingebouwd met een filter.
Online te bestellen. Vermoedelijk nutteloos, maar je kunt hem wel cadeau doen.

 

 

Bron(nen):   Mens Fitness