Mangaan in het drinkwater verlaagt IQ van kinderen

Mangaan is een metaal dat van nature in het grondwater voorkomt. Daarnaast komt mangaan ook voor in vlees, vis, eieren, zuivel, groenten, granen, noten en thee. Aangenomen wordt dat een gevarieerde voeding voldoende mangaan levert, omdat tekorten zelden voorkomen. Een teveel aan mangaan kan leiden tot ernstige stoornissen van het centraal zenuwstelsel.

Canadese onderzoekers hebben nu aangetoond dat een hogere concentratie van mangaan in het drinkwater een negatieve invloed heeft op het IQ van kinderen. Dit effect trad al op bij een concentratie beneden de grens van 300 microgram per liter, die door de WHO als veilig wordt beschouwd. Kinderen die blootgesteld werden aan relatief hoge concentraties mangaan hadden een IQ dat 6,2 punten lager was dan kinderen die water met weinig mangaan dronken.

Aan het onderzoek namen 362 kinderen deel in de leeftijd van 6 tot 13 jaar. Voor ieder kind werd nagegaan hoe hoog de concentratie mangaan in het drinkwater van de woonplaats was. De inname van mangaan werd onderzocht door het mangaangehalte in het haar van de kinderen vast te stellen. De hoeveelheid mangaan in het voedsel werd geschat op basis van een vragenlijst. Het mangaangehalte in het drinkwater was bepalend voor de hoeveelheid mangaan die gemeten werd in de haren van de kinderen; de voeding niet.

Sommige Canadese gemeenten hebben nu al besloten om speciale filters te installeren om het water te zuiveren, maar de onderzoekers zijn nog even bezig om een nieuwe internationale norm vast te stellen.

Bron(nen):   Maxisciences  Environmental Health Perspectives