Katten zien vermoedelijk meer dan wij

Er is al van alles gezegd en onderzocht over het gezichtsvermogen van katten en honden. Maar nu zijn er aanwijzingen dat katten (en andere katachtigen) en ook honden minstens een deel van het UV-licht kunnen zien dat voor mensen onzichtbaar is. Om daar achter te komen zijn de netvliezen van katten en honden onderzocht na hun dood en daaruit is de conclusie getrokken dat hun netvlies geschikt is voor het doorlaten van UV-licht. Het is aannemelijk dat in de hersenen dan ook faciliteiten zijn om die UV-informatie in beeld om te zetten. Het is niet helemaal duidelijk wat het toevoegt aan hun waarnemingen. Maar het is waarschijnlijk dat ze bijvoorbeeld kunnen zien waar een ander dier heeft geplast en dat is nuttige informatie bij de jacht. Ook andere dieren zien meer of anders dan wij.

Bron(nen):   Discovery      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. FritsB

  Op dezelfde manier als waarop torenvalken de urinedruppels kunnen zien die woelmuizen onderweg steeds laten vallen om de weg terug te kunnen vinden? Lijkt me voor katten weinig functioneel. Is het niet gewoon om de nacht at minder donker te maken? Hetzelfde fenomeen is dacht ik ook bekend van kolibri’s; die herkennen dan net als hommels en bijen waar honing te halen is (omdat de bloem die informatie alleen laat zien aan “nuttige” gebruikers).

 2. Templein

  Dat kun je ook merken als je een kat of hond als huisdier hebt. Ze kunnen gebiologeerd met de ogen en kop iets volgen dat wij niet zien.

 3. Leo

  Het zien van UV is op zich niet zo heel nuttig. Wat wel nuttig is, is het kunnen zien bij hele lage licht intensiteiten. Dan helpt dat stukje extra UV spectrum enorm. Daarom kan een kat(-achtige) in het bijna donker nog redelijk wat zien. geholpen door het waarnemen van meer fotonen.
  Daar komt bij dat katten waarschijnlijk geen kleur kunnen zien, ze hebben geen meervlakkige kegeltjes in hun ogen. Naar het schijnt kunnen ze ook weer hele subtiele bewegingen waarnemen en hebben dan met stilstaande beelden weer wat meer moeite. Dit alles past goed bij een roofdier.

Reacties niet toegestaan