Hyena's zijn beleefder dan je denkt

Wetenschap
maandag, 10 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vrouwelijke hyena's groeten beleefd als ze een 'vriendin' om hulp vragen. Ze staan naast elkaar en besnuffelen elkaar voordat ze deelnemen aan een groepsactiviteit. Dat doen ze vooral als ze elkaar een tijd niet gezien hebben. Ze gaan meestal hun eigen weg om te jagen, maar ze verenigen hun krachten als dat nodig is, om hun territorium te verdedigen bijvoorbeeld.
Onderzoekers van de universiteit van Californië bestudeerden het gedrag van een groep vrouwelijke hyena's in Kenia. Ze worden ook wel 'lachende hyena's' genoemd en de groep wordt door vrouwtjes gedomineerd. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes en hebben een pseudopenis, een sterk vergrote clitoris. De pseudopenis wordt groter als het dier 'sociaal opgewonden' is. Deze opwinding, en het daaropvolgend ceremonieel gesnuffel, vormen een manier om steun te krijgen van elkaar.
De onderzoekers zagen hoe een groep vrouwtjes een groep vormden om een leeuw te omsingelen. Dat is een riskante zaak. Ze veronderstellen dat de sociale ceremonie ervoor zorgt dat 'alle neuzen één kant op staan'.
Bron(nen): BBC News