De stress van de ouders gaat over op de kinderen

Wat niet voor mogelijk werd gehouden, blijkt nu toch waar te zijn. Niet alleen aangeboren eigenschappen zijn genetisch bepaald. Ook eigenschappen die we tijdens ons leven hebben verworven, geven we door aan onze kinderen. En dat komt niet alleen omdat ze ons voorbeeld volgen.

Stress is niet alleen van invloed op ons gedrag, maar ook op onze genen. Wetenschappers screenden de activiteit van 14.000 genen – een mens heeft er zo’n 20.000 – van 100 Amerikanen die kampten met posttraumatische stress. Ze vonden verschillen in de activiteit van genen die te maken hadden met de regulatie van het afweersysteem en van genen die instaan voor de groei van hersencellen. De verschillen waren merkbaar in de zogenaamde methylatie, waarbij chemische methylgroepen worden toegevoegd aan bepaalde stukjes van het DNA. Daardoor worden sommige genen gemakkelijker toegankelijk en andere juist niet. De chemische stoffen, die als weerhaakjes aan het DNA hangen, bepalen mee wat er in bruikbare eiwitten wordt overgeschreven. In de studie kon niet duidelijk gemaakt worden of de verschillen oorzaak dan wel gevolg waren van de blootstelling aan stress.

Een andere studie toonde niet alleen aan dat de helft van de 38 zwangere vrouwen, die op 11 september 2001 in of vlakbij de Twin Towers in New York waren, achteraf duidelijke tekenen van posttraumatische stress vertoonde, maar ook dat de fysiologische gevolgen daarvan merkbaar waren in de baby’s die later geboren werden.

Bron(nen):   Knack