Borstvoedingsmaffia onderuit gehaald

In tegenstelling tot wat de WHO beweert, is het  NIET goed voor een baby om de eerste 6 maanden alleen maar borstvoeding te geven. In het British Medical Journal beweren artsen nu dat de WHO richtlijn uit 2001 niet wetenschappelijk onderbouwd was. Een baby heeft al voor zijn 7de levensmaand vast voedsel nodig. Over flessenvoeding hebben ze het niet.

Zonder vast voedsel hebben baby's meer kans op bloedarmoede door ijzertekort en dat kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen. Ook zouden kinderen die alleen borstvoeding krijgen later meer kans hebben op een voedselallergie. In landen waar baby's pinda's eten bv. komt een pinda-allergie amper voor. En verder hebben ze meer kans op coeliakie. In Zweden steeg het aantal kinderen met coeliakie aanzienlijk na het advies aan moeders om de invoering van gluten in het dieet van hun kind uit te stellen tot na 6 maanden.

Waarschijnlijk zijn er niet zo heel veel baby's die er schade van ondervonden hebben, want slechts weinig moeders houden het vol om 6 maanden lang alleen maar borstvoeding te geven. Een baby van 6 maanden graait meestal vanzelf naar de inhoud van je bord.

Exclusieve borstvoeding beschermt wel tegen infecties en dat kan van groot belang zijn in ontwikkelingslanden. Maar hier in Nederland mag de borstvoedingsmaffia best een toontje lager zingen.

Bron(nen):   The Guardian      

7 Reacties Doe mee met de discussie →