8 oude wijsheden wetenschappelijk onderbouwd

Wijsheden uit de oude wereld bleken niet allemaal waar - de aarde is immers niet plat en de zon draait niet om de aarde - maar steeds meer oude wijsheden zijn inmiddels wél wetenschappelijk onderbouwd. Hier een rijtje opgesteld door de Huffington Post: 1. Het is gezond voor je om anderen te helpen - Volgens de oude Grieken was er een vorm van geluk waarbij je de betekenis van je leven vergroot door het nastreven van een hoger doel. Na onderzoek blijkt nu dat dit je zeker gezonder maakt en dat het zelfs invloed heeft op het aantal antistoffen in het bloed 2. Acupunctuur kan de balans van je lichaam herstellen - Deze traditionele Chinese techniek zou iemands 'qi', de levensenergie van ieder organisme, in balans brengen. Nu blijkt dat acupunctuur helpt tegen migraine, artritis en chronische pijn en daarin effectiever is dan de standaard westerse methode 3. We hebben de steun van de gemeenschap nodig om te floreren - De boeddhistische leer zegt dat de gemeenschap (het dorp, de buurt) belangrijk is voor een gelukkig leven. Onderzoek bevestigt dit. Hoe groter en sterker het sociale netwerk om mensen heen, hoe gezonder mensen waren 4. Tai Chi is gezond - Weer een oude Chinese methode om lichaam en ziel gezond en in balans te houden en een gevoel van harmonie te bewerkstelligen. Tai Chi helpt inderdaad veel leeftijdgerelateerde klachten te voorkomen en verlichten 5. Meditatie vermindert stress - Door mediteren krijg je volgens oosterse filosofieën een rustigere geest en een verhoogd bewustzijnsniveau met als gevolg een gezonder lichaam. Wetenschappelijk is dat nu onderbouwd: meditatie verbetert onder andere het immuunsysteem 6. Compassie leidt tot een betekenisvol leven - Tibetaanse boeddhisten praktiseren 'metta', ofwel liefdevolle vriendelijkheid. Wetenschappers zagen inderdaad dat liefdevol en vriendelijk zijn het empathisch vermogen van mensen vergroot en dat proefpersonen meer positieve emoties voelen 7. Je lijdt minder als je leert accepteren - 'Accepteer wat je niet kunt veranderen' zeggen, alweer, de boeddhisten. Dit geldt volgens onderzoekers zeker voor oudere volwassenen die voor grote veranderingen en uitdagingen staan 8. 'All you need is love' - Als er iets is wat veel oude filosofieën en wijsheden verbindt, is het wel het idee over liefde en het belang ervan. Uit een onderzoek dat 75 jaar duurde bleek dat een gelukkig leven twee peilers heeft: liefde, en leven op zo'n manier dat je liefde de kans geeft   Alle links naar het wetenschappelijk onderzoek staan in het originele artikel.

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Goed om het rijtje te zien wat wetenschappelijk is bewezen. Alle 8 worden door veel buren, vrienden en familie gedaan.En het helpt.

 2. harry

  Van accupunctuur is nooit bewezen dat het werkt, raar dat die bewering blijft rondzingen in de serieuze media. Accupunctuur is een tamelijk doorzichtige (maar daardoor niet minder gevaarlijke Millecam-)vorm van kwakzalverij.
  De stellingen 1, 3 en 5 t/m 8 zijn springlevend en je hoeft er niet het verre Boedhisme voor in te duiken. Komen wekelijks in alle mainstream-kerken in nederland in min-of-meer deze vorm aan de orde. Wat hier als “ontdekking” wordt gepresenteerd, daar kunt u nu al overal in uw buurt aan meedoen !

 3. Dokter

  Alle punten behalve 2 en 4 zijn terug te vinden in de islam, dus niks nieuws onder de zon!

  • DiscuJohn

   Huh…?!

   (in antwoord op Dokter)
   • Dokter

    Ik snap je reactie.

    1. “En zij geven voedsel uit liefde voor Hem aan de armen en de weeskinderen en gevangene”(Koran: 76:8 & 9)

    3. Ummah in het arabisch betekent Islamitisch gemeenschap. Daarom leven meeste moslims samen met hun familie en in een gemeenschap en hebben meestal een sterk sociaal netwerk.

    5. Zikr in het Arabisch voor meditatie. Je mediteert op de naam Allah( focus/concentratie) Er zijn er vele vormen en voordelen ervan

    6.“Kindness is a mark of faith, whoever is not; has no faith.” Quote van de Profeet. Kindness= vriendelijkheid.

    7. Tawakkul in het Arabisch heet Godsvertrouwen. Je accepteert wat God wil. Gaat het slecht en lukt het niet om te veranderen accepteer wat God wil.

    8. In de Masnavi( Mystieke uitleg van Koran) geschreven door Rumi(Islamitische mysticus) gaat het vrijwel alleen om Liefde. “Liefde is de geneesheer van al onze kwalen”

    (in antwoord op DiscuJohn)
    • DisquJohn

     Mijn reactie was eigenlijk ook de uiting van verbazing over het feit dat overal tegenwoordig de islam (of in het algemeen religie of etniciteit) wordt bijgehaald. Niets mag meer zijn zonder ‘dat andere’ te benoemen. Dat vind ik opmerkelijk en eigenlijk ook ongewenst.

     (in antwoord op Dokter)
     • Dokter

      Inderdaad ik vind het ook ongewenst dat Islam of religie er bij wordt gehaald wanneer het helemaal niets er mee te maken heeft. Bijvoorbeeld bij criminaliteit wordt meteen Islam en Marokaan zijn bijgehaald is inderdaad ongewenst.

      Hoewel in dit artikel is het relevant, want het gaat om oude wijsheden die worden onderzocht. En hier wordt dus ook religie(boedhisme en Taoisme) bijgehaald in het artikel zelf.

      Ik vind het verbazingwekkend dat jij reageert op het moment dat de Islam wordt bijgehaald. En net wanneer dat positief is
      Maar jij hebt niet gereageerd op de reactie hieronder van harry wanneer kerken en Christendom zijn bijgehaald. Of wanneer in dit artikel het boedisme is bijgehaald. Blijkbaar is dat niet ongewenst, maar Islam in een positief licht stellen(de essentie van Islam hoe het is) wordt met argwaan bekeken en is ongewenst.

      (in antwoord op DisquJohn)
     • DiscuJohn

      Denk wat je wil. We leven nog steeds in een vrij land. Voor mij hoeft het niet om steeds – ongevraagd – met de zegeningen (?!?) van de islam geconfronteerd te worden.
      En ik reageer inderdaad niet op alles en iedereen. Er moet ook nog gewerkt worden.

      (in antwoord op Dokter)
     • Dokter

      Precies en een vrij land wordt ook niet ter discussie gesteld. We leven in een vrij land. Dus ik mag de zegeningen van de Islam neerplempen en jij mag dat ongewenst vinden.

      (in antwoord op DiscuJohn)
     • DisquJohn

      Geniet ervan! Ciao 🙂

      (in antwoord op Dokter)
     • vanhetgoor

      Criminaliteit onder moslims vindt voor de volle 100% zijn oorsprong in de islam. Omdat de Heilige Profeet van Allah een pedofiel was mogen moslims net zo veel kinderen neuken als ze willen. Beschaafde mensen vinden dat ongewenst crimineel gedrag. Het zelfde geldt voor roofovervallen, is bij ons verboden maar als moslims na een roofoverval 20% van de buit aan Allah geven dan is alles weer goed. Slavernij is ook zo’n punt. In de beschaafde wereld is het niet toegestaan, maar Mohammed (de pedo) stal in Ethiopië het jongetje Bilal, en dat jongetje is op de meest verschrikkelijke manieren misbruikt, lees dat maar eens na in de hadith. Bij ons verboden, voor moslims toegestaan. Keurig moslim gedrag is in de beschaafde wereld verachtelijk en verdorven. Daarom wordt de islam er altijd bij gehaald als moslims iets doen wat onmenselijk is en onwenselijk is. Dat godverdomde kutboek, die koran keurt al dat stelen en roven, verkrachten en misbruiken goed. De koran maakt van mensen onmensen, verachtelijke misdadigers! Het probleem IS de islam!

      (in antwoord op Dokter)
     • jijenik

      Pedofilie is in nl
      Nr 1. Verder welke profeten waren blond met blauwe ogen???? Heeft u als volk geen profeet nodig…of helpt geen enkele profeet u meer?…jij bent echt Goor man. We are like u…we are human…..nazi

      (in antwoord op vanhetgoor)
     • vanhetgoor

      Als je met correcte argumenten op je plaats wordt gezet dan is het niet zo’n goed idee om je proberen vrij te pleiten door te erkennen dat je Nazi bent.

      (in antwoord op jijenik)
  • vanhetgoor

   Die opmerking is zeer kwalijk! Als er ook maar enige grond van waarheid in zat dan zou de islamitische wereld niet zo’n Allah-verdomde rotzooi zijn. Beschaafde mensen in de islamitische wereld hoeven alleen maar te vrezen voor hun lichamelijke èn geestelijke integriteit, hun handen, hun nek en hun voeten. Moslims hebben hun ziel allang verkocht aan de duivel. De islam heeft in tal van levensovertuigingen en religies leentjebuur gespeeld. Er is structureel nooit iets zelf bedacht, behalve dan om negerslaven uit Afrika te castreren. Ik vraag mij af hoe de afgeslachte Hindu’s denken over hùn denkbeelden nadat de volgelingen van Mohammed er mee aan de haal zijn gegaan. “Silence or I will kill you” zei Achmed the Dead Terrorist. Dus zogenaamde “Dokter” alle punten behalve 2 en 4 zijn terug te vinden in de islam, nádat deze waren geleend bij de Hindu’s en/of Buddhisten. Maar hebben sinds die tijd geen betekenis meer

   (in antwoord op Dokter)

Reacties niet toegestaan