Het mysterie van linkshandigheid is nog steeds niet ontrafeld

Tien procent van de mensheid is linkshandig. Aan prehistorische handafdrukken is te zien dat er duizenden jaren geleden al linkshandige holbewoners waren. En de New York Times wijst op het interessante feit dat vier van de vijf recente Amerikaanse presidenten linkshandig waren (Reagan, Bush sr., Clinton en Obama - op deze foto is links Ford te zien). 

Linkshandigheid is het duidelijkste uiterlijke kenmerk van ons asymmetrische brein. Wetenschappers gaan er inmiddels vanuit dat als de oorzaak van linkshandigheid wordt ontrafeld, belangrijke inzichten kunnen worden verworven over hoe onze linker- en rechter hersenhelft de functies verdelen en onderling samenwerken. Daarbij gaat het echt om fundamentele taken als taal, denkvermogen en creativiteit. 

Maar voorlopig is het nog een raadsel hoe het komt dat een constante 10 procent van de kinderen als linkshandig wordt geboren. Linkshandigheid is duidelijk erfelijk bepaald, maar volgens onderzoekers die de krant citeert, lijken ook omgeving en zelfs lengte en gewicht een rol te spelen. Men is dus niet zozeer op zoek naar een gen: “We’re looking for subtle relationships.” 

Wat wel belangrijk is, zo meldt het artikel ten slotte, is dat het taboe op linkshandigheid de laatste jaren op de achtergrond is geraakt. Een linkshandige kleuter wordt tegenwoordig niet meer met de hand op de rug gedwongen rechtshandig te leren schrijven. Sinds 1992 bestaat er zelfs een internationale linkshandigendag.

Bron(nen):   New York Times