Waarschuwing: middelen tegen haaruitval kunnen mannen blijvend impotent maken

De meest voorgeschreven medicijnen tegen kaalheid en een goedaardige vergrootte prostaat zijn: dutasteride (Avodart®) en finasteride (Proscar® en Propecia®). Dat deze middelen seksuele bijwerkingen kunnen hebben is al langer bekend. De bijsluiters vermelden:

  • impotentie
  • een verminderd libido
  • problemen met de zaadlozing
  • borstvorming met vergroting en/of pijn rondom de borstklier.

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat deze bijwerkingen omkeerbaar waren, d.w.z. dat ze verdwijnen als het gebruik van het middel gestaakt wordt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat dit niet altijd het geval is. Voor een klein percentage mannen zijn de seksuele stoornissen blijvend van aard.

De middelen zijn anti-androgenen. Ze verminderen de werking van het geslachtshormoon testosteron. Zo verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en verminderen klachten, zoals vaak moeten plassen bij mannen met een vergrootte prostaat. Maar minder testosteron betekent ook geen erectie, geen ejaculatie, minder zin in seks en meer kans op een depressie.

Dat zijn ingrijpende gevolgen en het is dan ook van groot belang dat artsen op die mogelijkheid wijzen. Er zijn ook andere middelen tegen een vergrootte prostaat, met name alfablokkers zoals alfuzosine (Alfuzosine®, Xatral®). En mooi kaal is niet lelijk.

Bron(nen):   USA Today