Gingen er eigenlijk wel veel mensen dood door de ramp in Tjernobyl? 48 of duizenden?

De Pers: Over de hoeveelheid slachtoffers van Tsjernobyl is al heel lang discussie. Kenners verwijzen voor de feiten naar het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties: Chernobyl’s Legacy: Health, Environmental and Socio-Economic Impacts (2005). Het onderzoek, waar meer dan honderd wetenschappers aan meewerkten, concludeert dat er minder dan vijftig mensen zijn overleden, direct ten gevolge van de straling. Het gros daarvan waren reddingswerkers van het eerste uur.

Daarnaast zijn er negen kinderen overleden aan schildklierkanker. De andere kinderden die schildklierkanker kregen, zijn voor bijna 99 procent genezen.

Maar volgens het onderzoek blijft het niet bij vijftig doden. In de loop der jaren zullen een geschatte 4.000 mensen overlijden als gevolg van blootstelling aan straling. Probleem is dat het heel moeilijk achteraf is vast te stellen of de kankergevallen nu door straling zijn veroorzaakt of door wat anders – een ongezonde levensstijl bijvoorbeeld.

Bovendien gaat een kwart van de mensen dood door een spontane vorm van kanker, waardoor de verhoging van kankergevallen door straling van 3 procent moeilijk te observeren is.

Bron(nen):   De Pers