Plastic uit de maag van 1 zeeschildpad

Op het plaatje zie je het zwerfvuil dat werd teruggevonden in de maag van 1 jonge groene zeeschildpad voor de kust van Argentinië. Voor het grootste gedeelte bestaat het afval uit plastic. Wetenschappers vonden bij 50 van de 92 schildpadden, die ze dood aangetroffen langs de kusten van Rio Grande do Sul in Brazilië, een grote hoeveelheid plastic in hun maag.

Zeeschildpadden zien het plastic vaak aan voor kwallen of een andere lekkernij. Het eten van de onverteerbare troep leidt tot verstopping en interne snijwonden met verzwakking of de dood als gevolg.


Wij produceren met z'n allen ongeveer 260 miljoen ton plastic per jaar. Een deel daarvan komt in de zeeën en oceanen terecht. Het meest vervuild is de North Pacific Gyre of het 'grote afvaleiland', een gebied ter grootte van Texas in het noorden van de Stille Oceaan. Het bevat naar schatting 3,5 miljoen items aan afval, variërend van speelgoed tot tandenborstels.

Het is de hoogste tijd om alternatieve verpakkingsmaterialen te ontwikkelen en stil te staan bij de wegwerpcultuur, zeggen de wetenschappers. Zij vragen de bezoekers van kustgebieden om in ieder geval herbruikbare tassen en verpakkingen voor levensmiddelen en geen plastic flessen met drank mee te nemen.

Bron(nen):   The Independent