Grieks kleitablet met oudste Europees schrift?

Wetenschap
dinsdag, 05 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Archeologen hebben een kleitablet gevonden van ongeveer 3400 jaar oud, middenin een olijfboomgaard in het zuidwesten van Griekenland, in de buurt het dorp Iklaina. Het was een soort van pagina uit de boeken van een boekhouder en niet bedoeld om bewaard te worden voor het nageslacht. Als het tablet niet toevallig samen met een berg afval verbrand (en zo gebakken) werd, was het al lang door door regen en wind aangetast en was het schrift verloren gegaan.
De archeologen zijn al 11 jaar bezig met de site te onderzoeken. Eerder ontdekten ze al muren van een paleis, muurschilderingen met dames van het hof en schepen met dolfijnen in het water eromheen, en een geavanceerd rioleringssysteem.
Het kleitablet is maar 5 x 7,5 cm groot, maar daarom niet minder belangrijk. Experts in de Griekse geschiedenis zijn ervan overtuigd dat het tablet met één van de oudste geschriften van Europa een licht kan werpen op de politieke structuur en de ambtenarij in het begin van de Myceense periode van 1600 tot 1100 voor Christus.