Zingen tegen hoge bloeddruk

Misschien helpt zingen tegen een hoge bloeddruk. Artsen publiceerden een gevalsbeschrijving waarbij het wel hielp.

Het ging om een 76-jarige vrouw uit de Dominicaanse Republiek die 2 nieuwe knieën zou krijgen. Op de ochtend van de operatie steeg haar bloeddruk tot grote hoogte (240/120) waardoor de operatie niet door kon gaan. Ondanks behandeling met bloeddrukverlagende medicijnen bleef haar bloeddruk te hoog.

Een complicerende factor was dat de vrouw werd behandeld door Amerikaanse artsen, die tijdelijk in de Dominicaanse Republiek waren om bij arme patiënten knie- en heupoperaties uit te voeren. Zij zouden binnen enkele dagen weer teruggaan naar de USA.

Later die middag vroeg de vrouw of zij mocht zingen. Dat mocht en de vrouw zong 6 religieuze liederen die zij ook zong tijdens bezoeken aan kerkdiensten. Zij zei dat zij thuis ook vaak zong om wat rustiger te worden. Na 2 liederen was haar bloeddruk al gedaald naar 180/90 mmHg. Na meer gezang bleef haar bloeddruk voldoende laag. De vrouw zong tijdens de nacht stilletjes door en kon de volgende ochtend succesvol worden geopereerd.

Er waren al aanwijzingen dat luisteren naar muziek een bloeddrukverlagend effect kan hebben. De artsen denken dat zelf zingen mogelijk een sterker therapeutisch effect omdat iemand dan zelf ritme, melodie en tempo kan bepalen.

Bron(nen):   Medisch Contact  Science Daily