Video: Het lijden van een proefkonijn

Het is bijna Pasen, dus de timing van de Britse dierenrechtenorganisatie BUAV kan niet beter. Het filmpje heeft in het Verenigd Koninkrijk dan ook al flink veel stof doen opwaaien.
De opnamen zijn gemaakt door een medewerker van BUAV, die acht maanden undercover ging bij een laboratorium in het Engelse Hampshire. Hij filmde hoe honderden proefkonijnen en witte muizen werden behandeld. De konijnen zitten in kleine plastic bakjes waarin allen hun kop uitsteekt en ze zich verder niet kunnen bewegen. Ze krijgen antibiotica, bloedfilters en zoutoplossingen ingespoten. Dan wordt gekeken of er bijwerkingen optreden. Als ze verzwakken worden ze afgemaakt. De konijnen die de proeven wel overleven, worden tot het moment dat ze opnieuw worden gebruikt, opgesloten in kale metalen kooien die hen halfgek maken, meldt de Mirror.
Volgens de dierenrechtenorganisatie neemt het aantal proeven op konijnen in Britse laboratoria toe, terwijl er genoeg alternatieven zijn. De Europese richtlijnen geven aan dat wanneer maar mogelijke niet op dieren mag worden getetst. Maar richtlijnen zijn niet in een wet vastgelegd. Bovendien zijn konijnen goedkoop.

Bron(nen):   Mirror