Studenten maken 40 fouten per A4 tekst

Eerstejaarsstudenten schrijven slecht. Hbo-studenten maken gemiddeld 81 fouten per volgeschreven A4, wo-studenten de helft. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een promotieonderzoek van Anouk van Eerden (Hanzehogeschool) en Mik van Es (Rijksuniversiteit Groningen). Eerstejaarsstudenten blijken niet in staat het basisschoolniveau te halen. De onderzoekers richtten zich op basale taalfouten die afbreuk doen aan de begrijpelijkheid van een tekst. Zij probeerden aantallen taalfouten meetbaar te maken door Groningse studenten een simpele tekst te laten schrijven. Vier experts controleerden op fouten. De meest voorkomende fouten zijn verkeerde of overbodige woorden. Verkeerde woordkeus, onjuiste interpunctie en rare zinsconstructies vormen 60 procent van het aantal fouten.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edwin

  Misschien heeft het er iets mee te maken dat de NL taal compleet onlogisch in elkaar steekt. Komt nog bij dat iedere zoveel jaar er een nieuwe spelling komt die het m.i. nog weer vager maakt.

  • Meester Proper

   Ik denk het niet, vroeger konden studenten immers nog wel foutloos schrijven. Mijns inziens is het onderwijsniveau in Nederland expres naar beneden gehaald uit politiek-correcte overwegingen. Met steeds meer VMBO’ers voor de klas is het niet vreemd dat leerlingen slecht leren rekenen en spellen.
   Overigens is de Nederlandse spelling alleen in de jaren 1996 en 2006 veranderd.

   (in antwoord op Edwin)
 2. Dead Silence

  De prijs voor de kwaliteit van het onderwijs, waar alleen focus ligt op de zwakkere en sociale en nonovaardigheden en rechts van de normale verdeling wordt neergehaald. Voor taal en wetenschap geen plaats meer. Gevolg: pauperkwaliteit.

  • AT

   We stimuleren inderdaad een cultuur van middelmaat. Ik ben zelf gastdocent op de universiteit en ik moet vechten tegen het systeem om voor excellentie te gaan. Feit is ook dat we het in NL zo goed hebben dat competitiviteit, nodig om ambitie te stimuleren, niet echt onderdeel is van de studiecultuur. Laat staan in het basis onderwijs.

   Nu ga ik wel oud klinken, maar ook onze moderne technologie draagt ertoe bij dat (handmatig) schrijven en boeken lezen minder gebeurt. De natuurlijke taaltraining verdwijnt hierdoor.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. reageermeneer

  Ik neem aan dat dit soort studenten het tweede jaar nooit halen en voor een andere studie kiezen.

  • Prikker

   Waaruit maak jij op dat het maar een deel van de studenten betreft ?

   (in antwoord op reageermeneer)
   • reageermeneer

    Doordat het een gemiddelde is en niet een absoluut percentage. Theoretisch kan er eentje bij zitten met nul fouten en eentje met 162 fouten. Maar inderdaad de tekst van het artikel is te summier om er een zinnig woord over te zeggen. Het Volkskrantartikel heb ik nog niet gelezen, mijn reactie was gewoon het eerste wat bij me opkwam.

    Heb zojuist het Volkskrantartikel even doorgelezen. Daar staat: De omvang van de steekproef was dertig studenten. Hieruit mag je concluderen dat het niet een serieus te nemen onderzoek is.

    Het promotieonderzoek van Anouk van Eerden van de Hanzehogeschool en Mik van Es van de Rijksuniversiteit Groningen is broddelwerk. Zij zouden ervan op de hoogte moeten zijn dat je voor een betrouwbare steekproef meer scholen en studenten moet onderzoeken.

    Net zoiets als een doos rotte bananen controleren en met de constatering dat die rot zijn de gehele container afkeuren.

    (in antwoord op Prikker)
 4. Edward_II

  Telkens komt er een nieuw rapport dat aanduidt dat de taalvaardigheid van scholieren en studenten ondermaats is, maar ik heb nog nergens gelezen dat hier iets aan wordt gedaan.

Reacties niet toegestaan