7 redenen waarom ‘vriendelijkheid’ een vak op school zou moeten zijn

Vriendelijk zijn heeft niet alleen positieve effecten op anderen maar ook op jezelf, blijkt uit onderzoek. Neur0wetenschapper Patty O'Grady pleit voor 'vriendelijkheid in de klas', voor gelukkige, gezonde, florerende kinderen. "Vriendelijkheid verandert de hersenen. Niet door over vriendelijkheid na te denken of erover te praten, wel door vriendelijk te leren zijn." Vriendelijkheid en zachtaardigheid op school heeft volgens O'Grady de volgende effecten: * Gelukkige kinderen - Als we aardig zijn maken we endorfines aan, wat plezier geeft, verbondenheid en vertrouwen. Bovendien is het hebben van plezier besmettelijk * Acceptatie van anderen - Vriendelijke, gelukkige kinderen zijn aardiger voor elkaar. In een klas waarin aardigheid wordt gestimuleerd, blijken kinderen een beter verdeelde mate van populariteit te hebben * Een betere gezondheid en minder stress - Als we aardig zijn, maken we het hormoon oxytocine aan. Oxytocine is stressverminderend en goed voor hart en bloeddruk * Een groter gevoel van eigenwaarde - Door goed te doen, voel je je ook goed. Het geeft energie en brengt optimisme * Waardering - Als kinderen projecten doen om minder bedeelde kinderen te helpen, krijgen ze een breder perspectief en ook waarderen ze meer wat ze hebben * Betere concentratie en betere resultaten - Door aardig zijn maak je ook serotonine aan, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het leren, maar ook verbetert het de slaap, de gemoedstoestand en de gezondheid, met als gevolg een betere concentratie en een creatievere geest * Minder pesten - Als kinderen voelen dat ze erbij horen, belangrijk zijn en gewaardeerd worden en als ze daardoor ook anderen meer waarderen, pesten ze minder

Bron(nen):   PsycheCentral      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karel Kritisch

  Maar dan wel oprecht, aan die neppe Amerikaanse vriendelijkheid heb ik echt een hekel.

 2. AT

  ‘Vriendelijkheid’ op school: omdat kinderen het thuis en op straat blijkbaar niet meer leren….

 3. Solonechope

  jaja oprechte vriendelijkheid , een klassieke drogredenering

  • marianne martens

   Ga naar het Poëzie festival in Amsterdam. Grote kans dat je alleen maar vriendelijke mensen tegen komt.
   Wat bedoel je met klassieke drogredenering? Er zijn zoveel Klassieken verschenen over de de liefde, vriendelijkheid,fatsoen, moraal.

   (in antwoord op Solonechope)
   • Solonechope

    Oprechte vriendelijkheid, dus alleen vriendelijk zijn als het oprecht is en aangezien continue vriendelijkheid per definitie onoprecht is , is dit drog. Ook wel catch 22.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     Continue vriendelijk houdt niemand vol, misschien meer mededogen en oprechte belangstelling in de ander. kind.

     (in antwoord op Solonechope)
  • Karel Kritisch

   Het gaat nergens over oprecht vriendelijk zijn. Het gaat over jezelf vriendelijk voordoen. Dus manipuleren van je eigen gedrag. Toneelspelen zo je wilt. Dat dat voordelen heeft.

   (in antwoord op Solonechope)

Reacties niet toegestaan