Psychiater: wappies zijn dom

Forensisch psychiater Heidi Kastner is een VIP in Duitsland en gespecialiseerd in domheid. En een dom mens is in haar definitie iemand die zich niets van de feiten aantrekt en ook daarmee zichzelf beschadigt.

Ze treedt in Duitsland op bij spraakmakende rechtszaken, zoals die tegen Josef Fritzl, die zijn dochter opsloot in een kelder en haar jarenlang misbruikte. Ze schrijft ook bestsellers. Haar nieuwe boek gaat over domheid.

Tegen de Suddeutsche Zeitung legt ze uit dat anti-vaxxers dom zijn en dat we niet met hen in gesprek hoeven te gaan.

"De wappies zeggen: ik zoek het heil in mezelf en niet bij anderen. Dat kan alleen als je als kluizenaar ergens volledig geïsoleerd in een grot woont. Dan ben je - op je eigen voorwaarden - verantwoordelijk voor jezelf en voor niemand anders. Maar zodra ik ingebed ben in een grotere maatschappelijke context, is deze onzin van eigen verantwoordelijkheid klinkklare nonsens.  De coronapandemie is een heel vruchtbaar gebied voor het bestuderen van domheid.

Mensen gaan op vakantie naar exotische landen en krijgen vaccinaties, die zeker bijwerkingen hebben. Niemand die nu huilt en scheldt tegen de Covid-vaccinatie heeft destijds uitgezocht wat de gevaren waren van de andere vaccinaties, die ze al lang hebben ontvangen."

Dus tegenstander van vaccinatie zijn is dom?

"Ja, tot deze conclusie moet men komen."

Door dat te zeggen, vergroot u de kloof die de samenleving verdeelt. Er staan ​​twee werelden tegenover elkaar, die van de vaccinatie-voorstanders en de vaccinatie-tegenstanders, die niet meer met elkaar praten.

"Dat hoeft ook niet. Dialoog heeft zin als beide partijen bereid zijn naar elkaar te luisteren. Maar dit is een combinatie van twee monologen. En een van de partijen verwart het recht op een eigen mening met het recht op eigen feiten. Het is naïef om te denken dat de dialoog iets gaat brengen. De overheid moet gewoon beslissen - op basis van de beschikbare wetenschappelijke kennis. Er zijn geen alternatieve feiten. Er zijn feiten en domme standpunten die de feiten negeren."

Bron(nen):   Suddeutsche Zeitung