Duurder eten vinden we lekkerder

Het is een simpele marketingtruc: verhoog de prijs en mensen denken dat de kwaliteit beter is. Dat blijkt ook maar weer uit een leuk experimentje met lasagne. Maar liefst 139 mensen gingen naar een Italiaans all-you-can-eat buffet in New York. De ene helft betaalde vier dollar, de andere helft acht. De groep, die acht dollar moest afrekenen, vond achteraf zijn pastaatje daadwerkelijk lekkerder. Gek genoeg aten de twee groepen evenveel. De mensen die meer betaalden, gingen niet meer eten om waar voor hun geld te krijgen. Sterker nog de eters die minder betaalden vonden vaker dat ze te veel hadden gegeten en voelden zich schuldiger. Restaurants houden waarschijnlijk de prijs van bijvoorbeeld kreeft kunstmatig hoog, omdat mensen anders kreeftgerechten minder lekker vinden. De marktprijs van kreeft is de afgelopen jaren namelijk sterk gedaald. Door de hoge prijzen blijft het voor klanten een luxe delicatesse. Al eerder zijn de grootste wijnkenners op die manier gefopt. Onderzoekers gaven hen glazen wijn zonder te zeggen welke wijn het was, maar wel met een prijskaartje eraan. Ook hier gold: hoe duurder de wijn, hoe beter de beoordeling.      

Bron(nen):   Trouw      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kees Cornelder

  mensen kun je alles wijsmaken, dus.

 2. Dead Silence

  Zegt meer over de mensen dan over het eten. Eten kost feitelijk geen drol. De poppekast er omheen wel.

 3. Karl Ruprecht Kroenen

  Ik ben het als fijnproever en liefhebber niet helemaal eens met de conclusie die men trekt uit dit testje.

  Dit soort spel kan je meestal alleen spelen met mensen die geen echte smaakherkenning hebben.

  Nu hoeft het inderdaad niet zo te zijn ,dat duurder perse beter is of beter smaakt
  Maar is het wel zo dat als men betere ingrediënten gebruikt voor het voedsel dit wel naar voren komt, mits de kok weet wat deze doet.

  Al dat overdreven gedoe en het eten zo mooi mogelijk opdienen en zo duur mogelijk maken maakt het nog geen top voedsel.

  Ik denk dat de combinatie van een vakman als kok en eerlijke goede ingrediënten wel iets is wat gewoon beter smaakt ,maar niet perse altijd duurder hoeft te zijn.

  Vaak is het inderdaad helaas wel zo dat men teveel waarde hecht aan presentatie en image ,en die hogere prijs is daar onderdeel van.
  Dan ga je dus voor de het gevoel en niet voor substantie.

  Ik ga op sommige plaatsen eten omdat het eten er zeer goed is , en dan ook nog eens no nonsense, geen uiterlijke schijn en gewoon eerlijk goed eten wat niet te idioot duur is ook.
  Ik mijdt hippe tenten en echt dure restaurants, ik heb het geld niet over voor zulk gedoe.
  Het liefst kook ik thuis.
  En verhaaltje wijn en zo..daar kan je nog langer over doorgaan ,maar wijn die gerijpt is op hout en al wat langer ligt is gewoon mooier van smaak dan jonge frisse wijn die je kan gebruiken om zaken weg te spoelen of mee te koken.

  Vaak is duurdere wijn toch beter van smaak en kwaliteit , omdat dat toch ook met schaalverkleining te maken heeft en er nou eenmaal meer zeik als wijn in omloop is.
  Of neem maar eens het verschil tussen een dure single malt whisky en een fles met goedkope blend.

 4. jan bosscher

  Bij geneeswijzen werkt het net zo.

Reacties niet toegestaan