Stephen Hawking: ‘kunstmatige intelligentie is potentieel gevaar voor de mensheid’

Stephen Hawking noemt kunstmatige intelligentie misschien wel de grootste doorbraak in de geschiedenis van de mensheid, maar hij waarschuwt: het kan ook weleens de laatste zijn. Hij vindt vooral dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijke kwalijke gevolgen van kunstmatige intelligentie. Dat gebeurt op dit moment niet. Hawking schrijft in The Independent: 'Het is misschien wel de grootste fout in de geschiedenis om zulke doemscenario's af te doen als pure science fiction. Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razend snel. Zelfrijdende auto's en de digitale persoonlijke assistent Siri zijn nog niets in vergelijking met wat we de komende decennia kunnen verwachten. Zulke technologie zou misschien wetenschappers, leiders en financiële markten te slim af kunnen zijn of wapens kunnen maken die wij niet eens begrijpen. Hawking erkent ook dat er gigantische voordelen zitten aan de voortschrijdende technologie. 'Stel je voor wat we kunnen bereiken wanneer we onze menselijke intelligentie kunnen uitbreiden met nieuwe technologie. De uitroeiing van oorlogen, ziektes en armoede zouden hoog op ieders lijstje staan.'    

Bron(nen):   De Morgen      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  “Black Hole War” (Hawking/Kip Thorne vs. John Preskill/Leonard Susskind/Gerard ‘t Hooft):
  http://www.youtube.com/watch?v=KR3Msi1YeXQ#t=245
  http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole_information_paradox
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Susskind-Hawking_battle
  (Hawking stelt/stelde dat informatie verloren gaat in een zwart gat. Preskill/Susskind en ‘t Hooft vechten deze stelling aan en ‘verklaren de oorloig’).

  D’r is ook een aflevering van BBC Horizon die dit behandelt (“The Hawking Paradox”).

 2. henkwiersma

  “De uitroeiing van oorlogen, ziektes en armoede zouden hoog op ieders lijstje staan.” Wat een kolossale grap van de heer Hawking. Ik denk dat scenario’s als uit de films ‘Soylent green” en “Terminator” eerder bewaarheid zullen worden. De pest is wel dat ik nog jong genoeg ben om het mee te gaan maken.

 3. Templein

  Misschien kunnen de ideeën van Maxim Februari (in de Kousbroeklezing) de gevaren iets bijsturen.
  Bij de ontwikkelingen van nieuwe technieken dienen naast de ingenieurs ook alfawetenschappers in de ethiek, sociologie enz. mee te denken, volgens Februari.
  Dan zou het internet in combinatie met de privacy er ook anders uitzien. Dan zou er nagedacht worden over de ethiek als een digitaalgestuurde auto een omvallende boom tegenkomt en een zwangere bestuurder + 2 kinderen op de achterbank vervoert, maar bij uitwijking een schoolbus met 60 kinderen het ravijn injaagt.

  • Zonnestraaltje

   mensen zijn anders ook niet in staat om zo snel dergelijke beslissingen te nemen(bus)
   dat er radar en sensors op auto’s komen kan al heel veel ellende besparen.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Ik denk dat je als reflex jezelf primair beschermt.
    Het gaat bovendien om het voorbeeld. Zou jij zulke belangrijke beslissingen aan de techniek overdragen?

    (in antwoord op Zonnestraaltje)
    • Zonnestraaltje

     reflexen zijn per definitie geen doordachte acties, dan heb je het ook nog over een object van gemiddeld 1000 kg met de nodige kinetische energie.

     (in antwoord op Templein)

Reacties niet toegestaan