Goed excuus: je wilskracht is gewoon op

Eet je weer te veel of sport je te weinig? Dat komt vast omdat je wilskracht op is. Wilskracht is nog steeds een beetje een raadsel voor de wetenschap. Een van de belangrijkste theorieën is dat wilskracht opraakt. We hebben er maar een beperkte hoeveelheid van. Wilskracht wordt wel vergeleken met een spier die overbelast raakt als hij te veel wordt gebruikt en er op een gegeven moment helemaal mee ophoudt. Zo is er een onderzoek geweest met hongerige studenten. De ene groep moest eerst een schaal met koekjes weerstaan en daarna een moeilijke puzzel oplossen. De andere groep moest alleen de puzzel oplossen. De studenten die niet eerst de koekjes moesten laten staan, presteerden veel beter dan de studenten die hun wilskracht al hadden aangesproken voor het lekkere hapje. Verder onderzoek wees uit dat er ook iets gebeurt met de suikerspiegel als mensen hun wilskracht aanspreken. Het lijkt er op dat het de hersenen zoveel kracht kost om verleidingen te weerstaan dat de bloedsuikerspiegel daalt. Tenslotte lijkt het erop dat mensen als ze in een goede bui zijn iets meer wilskracht hebben dan wanneer ze slecht gehumeurd zijn.  

Bron(nen):   Huffington Post      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Dit nou zo’n topic dat ik ‘de lezer naar de mond schrijven” noem. Dit soort “wetenschap” en “journalistiek” levert wat de doelgroep graag wil horen. andere verklaringen worden weggelaten.

  • Apekool

   Je kan er ook wat van leren: laat die zak chips in de winkel liggen, dan heb je later geen uitdaging om ’em dicht te laten.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Maar die zak chips in de winkel laten liggen kost toch ook wilskracht? Wat is het verschil?

    (in antwoord op Apekool)
    • Apekool

     Dat doe je in een keer, terwijl je geen andere mentale inspanning doet – je laat dus ook de cola, koekjes en chocoladerepen liggen!

     (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan