Afvallen: waarom je het gevecht van suiker nooit kunt winnen

Wetenschap
maandag, 10 januari 2022 om 5:50
51897791 m
Je wilt kilo's kwijt. En dus wil je zo min mogelijk suiker eten, want suiker wordt vet. Maar suiker is een taaie tegenstander. We zijn namelijk geprogrammeerd om zoveel mogelijk suiker te eten.
Naarmate we meer weten van de evolutie en van onze genen wordt duidelijker waarom suiker zo verleidelijk is. Business AM beschrijft hoe onze voorouders tijdens de evolutie leerden om de smaak van suiker snel te herkennen en te gaan waarderen. Want voedsel met suikers leverde snelle brandstof op. En in een milieu waar brandstof schaars was had degene die goed waren in suiker ontdekken en eten een streepje voor. Het detecteren van zoetheid hielp dus vroege mensen om veel calorieën te verzamelen met minder inspanning. Voorouders die daar goed in waren plantte zich beter voor. Het bewijs van het vitale belang van suikerdetectie is te vinden op het fundamenteelste niveau van de biologie, het gen. Je vermogen om zoetheid waar te nemen is geëtst in de genetische blauwdrukken van je lichaam. Business AM: "Het suiker-detecterende receptoreiwit TAS1R2/3 wordt gecodeerd door een paar genen op chromosoom 1 van het menselijk genoom, TAS1R2 en TAS1R3 genoemd.
Vergelijkingen met andere soorten laten zien hoe diep zoete waarneming in de mens is ingebed. De genen TAS1R2 en TAS1R3 worden niet alleen bij mensen aangetroffen, de meeste andere gewervelde dieren hebben ze ook. Ze worden aangetroffen bij apen, runderen, knaagdieren, honden, vleermuizen, hagedissen, panda’s, vissen en talloze andere dieren."
Iedereen die besluit zijn suikerconsumptie te verminderen, gaat dus een gevecht aan met miljoenen jaren van evolutionaire druk om suiker te vinden en te consumeren. En omdat bedrijven dat ook weten zit suiker overal in. Yoghurt, ketchup, fruitsnacks, ontbijtgranen en mueslirepen.
Het is erger dan een verslaving: die ontstaat omdat je je hersenen programmeert ergens naar te verlangen, nicotine bijvoorbeeld of alcohol.
De zucht naar suiker zit een hele laag dieper. Je bent geprogrammeerd om suiker te zoeken en te eten. Je reageert er precies op zoals geprogrammeerd door natuurlijke selectie.
Sterkte met afvallen, deze weken.
Bron(nen): Business AM