Een warm bad helpt tegen eenzaamheid

Neem een ​​warm bad, dan voel je je beter. Warm water kalmeert niet alleen, het kan ook gevoelens van eenzaamheid bestrijden.

Wetenschappers analyseerden de badgewoontes van 51 mensen en registreerden hoe ze zich voelden voor en na het baden. Zo kwamen ze erachter dat mensen die hoog scoorden op een schaal voor chronische eenzaamheid vaker een warm bad of een warme douche namen. In een andere studie werd de relatie tussen de temperatuur en de emotionele toestand onderzocht. De proefpersonen moesten koude en warme packs tegen zich aan houden en aangeven hoe eenzaam ze zich voelden. Daaruit bleek dat koude packs samengingen met een hoge eenzaamheidscore.

In een 3e studie tenslotte vroegen de onderzoekers aan de proefpersonen om zich een moment voor ogen te halen, waarop ze zich buitengesloten voelden. Dat zorgde ervoor dat de proefpersonen daarna een troostende sociale activiteit wilden uitvoeren, zoals vrienden bezoeken. Maar mensen die een warm pack tegen zich aanhielden, hadden die behoefte minder.

Volgens de onderzoekers is de link tussen warmte en veiligheid aangeboren en zijn we er ons daarom niet bewust van.

Bron(nen):   Scientific American