Met een roze bril op duurt de liefde langer

Psychologen hebben al eerder aangetoond dat een nieuwe liefde blind kan zijn en dat verliefde mensen 'lijden' aan waanvoorstellingen. Ze overdrijven de goede eigenschappen te overdrijven van hun geliefde, vergeten de slechte, en vinden hun eigen relatie beter dan alle andere.

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat met een roze bril kijken naar je geliefde ook beter is voor de kwaliteit van de relatie op de langere termijn dan wanneer je een realistisch beeld hebt van je partner. Het is niet zo dat deze mensen toevallig een partner hebben, die aardiger, slimmer en sexyer is dan de meeste andere. Daar werd voor gecontroleerd in het onderzoek. Datgene wat werkt, is dat je je partner en je relatie positiever ziet dan ze in werkelijkheid zijn.

De onderzoekers volgden 222 pasgetrouwde stellen gedurende 3 jaar, tijd genoeg om terug met beide benen op de grond te komen. Bij de meeste paren daalde hun tevredenheid met de relatie dan ook in de loop van die 3 jaar, behalve in 1 groep. Bij de mensen, die hun partner sterk idealiseerden aan het begin van de relatie, nam de tevredenheid niet af. En het effect is ook nog besmettelijk: als jouw partner jou idealiseert, word jij daar gelukkiger van, ongeacht van wat jij denkt over hem/haar.

Bron(nen):   Los Angeles Times