Vervuilde lucht draagt bij aan ontstaan autisme en schizofrenie

Kinderen die worden blootgesteld aan vervuilde lucht kunnen later psychische problemen krijgen. Uit een nieuwe studie blijkt dat muizen van twee weken oud die werden blootgesteld aan vervuilde lucht, hersenschade vertoonden die overeenkomt met veranderingen in de hersenen van mensen met autisme en schizofrenie. Dit wil niet meteen zeggen dat luchtvervuiling inderdaad autisme of schizofrenie veroorzaakt, zo benadrukt Deborah Cory-Slechta, hoofdonderzoeker en professor milieugeneeskunde bij de Universiteit van Rochester. Het effect van luchtvervuiling op muizen kan namelijk wel eens behoorlijk verschillen van het effect op mensen, maar Deborah geeft aan dat de resultaten wel kunnen leiden tot regelgeving op zelfs de kleinste vervuilde luchtdeeltjes. “Het draait allemaal om primaire preventie, maar misschien moeten we ons meer gaan focussen op het monitoren van kleine vervuilde luchtdeeltjes”, aldus Cory-Slechta. Complexe stoornissen, zoals autisme en schizofrenie hebben niet slechts één enkele oorzaak. De onderzoekers vergelijken het met een emmer die in de regen staat, elke druppel verhoogt het risico op autisme. Misschien dat er een genetische aanleg is voor een paar druppels, misschien had de moeder ook een infectie tijdens de zwangerschap en misschien leeft de moeder op een plek met een hoge mate van luchtvervuiling. Al deze factoren samen zorgen voor meer regen in de emmer en vergroten daarmee het risico op autisme. Het effect van luchtvervuiling op de hersenen is een relatief nieuw onderzoeksveld, er werd wel al decennia lang onderzoek gedaan naar verband met hart- en longziekten.

Bron(nen):   Democrat & Chronicle      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    De trend naar steeds extremere risicomijding gaat verder. Net als het propageren van “oplossingen” die gebaseerd zijn op totale controle van mens, samenleving en omgeving.

    In dit geval vraag ik mij af hoe wetenschappelijk dat verhaal van die “overstromende emmer” is. Het klinkt in eerste instantie aannemelijk maar hoe kan je zo’n theorie testen als het aantal mogelijke oorzaken alsmaar uitgebreid kan worden?

Reacties niet toegestaan