Overmoed: veel mensen denken dat ze een vliegtuig wel veilig aan de grond krijgen

Een piloot is eigenlijk gewoon een dikbetaalde buschauffeur zei de baas van Ryanair al eens. En kennelijk denken veel mensen er zo over: bijna 30 procent gelooft dat het hen lukt om een vliegtuig veilig aan de grond te krijgen.

Dat blijkt uit Nieuw-Zeelands onderzoek. Maar het wordt nog sterker: laat je mensen een filmpje zien van 4 minuten waarin piloten een vliegtuig laten landen in een bergachtige omgeving, dan denkt zelfs 38 procent dat ze dat ook wel zouden kunnen.

Dat is extra raar omdat de 780 ondervraagden vliegen wel een ingewikkelde vaardigheid vinden (cijfer 4,4 van 5). Volgens de onderzoekers komt dat doordat mensen 'geneigd zijn hun vertrouwen in bepaalde dingen te overschatten' als gevolg van 'snelle illusie'.

Het is algemeen bekend dat mensen overschatten wat ze kunnen. Zo geloven velen dat ze beter kunnen autorijden dan gemiddeld en ook dat ze het op kantoor beter weten dan hun baas.

De onderzoekers waren dan ook vooral verbaasd door de tegenstelling. "Aan de ene kant zeggen mensen tegen ons: om zo'n vliegtuig besturen heb je heel veel ervaring nodig. Aan de andere kant zijn ze ervan overtuigd dat ze dat zelf eventueel wel zouden kunnen doen."