Waarom vrouwen horrorfilms zo eng vinden

Horrorfilms zijn niet aan mij besteed. Vanaf het moment dat het eng zou kunnen gaan worden, kijk ik naar de punten van mijn schoenen. Dank zij een onderzoek van het University College Of London weet ik nu dat dit komt, omdat de hersenen van een vrouw beter in staat zijn om te anticiperen op een negatieve gebeurtenis dan die van mannen. 

Bij 30 mannen en vrouwen werd de hersenactiviteit gemeten terwijl ze positieve en negatieve beelden bekeken, zoals mooie landschappen en extreem geweld. Ze kregen een kleine aanwijzing voorafgaand aan het beeld, zoals een lachend gezicht voorgaand aan een positief plaatje en een verdrietig gezicht als iets negatiefs zou volgen. Hieruit bleek dat het anticiperen op het zien van iets naars bij vrouwen leidde tot een verhoogde hersenactiviteit, maar niet bij mannen.

Het lijkt er op dat vrouwen een emotioneel waarschuwingssysteem hebben dat scherper is afgesteld. Mannen reageren pas als de gruwelbeelden er zijn. Vrouwen reageren al op signalen die daaraan voorafgaan, zoals spannende muziek.

Deze bevindingen kunnen ook helpen om psychiatrische stoornissen, zoals angststoornissen, beter te begrijpen. Dan is er ook sprake van het overmatig anticiperen op een toekomstige dreiging en het focussen op negatieve ervaringen.

Bron(nen):   Daily Telegraph